Pasta z groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

205 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

566 osób wydrukowało

Pobierz pdf

845 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

25 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oba składniki podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Pasta z groszku - Krok 1

Krok 2

Dodaj mrożony groszek i liście mięty. Całość zalej niepełną szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.

Pasta z groszku - Krok 2

Krok 3

Groszek przełóż razem z płynem do kielicha miksera i dodaj biały ser.

Pasta z groszku - Krok 3

Krok 4

Całość zmiksuj na gładką pastę - wszystko dodatkowo przetrzyj przez drobne sito.

Pasta z groszku - Krok 4

Krok 5

Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i solą, sokiem z cytryny oraz majonezem. Majonez sprawi, że pasta nabierze odpowiedniej konsystencji, jednocześnie smakowo połączy wszystkie składniki ze sobą. Pastę nakładaj na chleb i oprósz wierzch czarnuszką.

Pasta z groszku - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Górska

    Ewa Górska, 26.09.2016

    Hohb

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Elnakhal

    Joanna Elnakhal, 11.09.2016

    Ciekawa opcja ...groszek .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z groszkuPasta z groszku

W jaki sposób przyrządzasz pasty do kanapek? Z jajkami, rybą, szczypiorkiem, a może jeszcze z innymi składnikami? Spróbuj naszej propozycji na pastę z zielonego groszku z miętą. Sprawdzi się groszek zarówno świeży, jak i mrożony. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. W garnku, razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem, ugotuj do miękkości zielony groszek. Do wody dodaj też świeże listki mięty. Nadadzą one paście wyrazistego smaku. Następnie zmiksuj wszystkie składniki z kawałkami białego sera, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dopraw wszystko i wymieszaj z majonezem, który sprawi, że całość będzie aksamitna, a składniki lepiej się połączą. Dobrym sposobem na urozmaicenie pasty będzie zachowanie części groszku w całości i dodanie go do przygotowanej masy. Pastę z zielonego groszku wykorzystaj do smarowania kanapek, krakersów, grzanek, oraz jako dip do warzyw i dodatek do wędlin. Zrób z jej użyciem na przykład roladki z szynki. Podawaj posypane czarnuszką albo prażonym sezamem. Życzymy smacznego!