Pasta z zielonego groszku i twarogu - kanapkowa | Przepisy.pl pixel

Pasta z groszku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

266 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

698 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

200 gramów

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

25 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oba składniki podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Pasta z groszku - Krok 1

Krok 2

Dodaj mrożony groszek i liście mięty. Całość zalej niepełną szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.

Pasta z groszku - Krok 2

Krok 3

Groszek przełóż razem z płynem do kielicha miksera i dodaj biały ser.

Pasta z groszku - Krok 3

Krok 4

Całość zmiksuj na gładką pastę - wszystko dodatkowo przetrzyj przez drobne sito.

Pasta z groszku - Krok 4

Krok 5

Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i solą, sokiem z cytryny oraz majonezem. Majonez sprawi, że pasta nabierze odpowiedniej konsystencji, jednocześnie smakowo połączy wszystkie składniki ze sobą. Pastę nakładaj na chleb i oprósz wierzch czarnuszką.

Pasta z groszku - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Ewa Górska

    Ewa Górska , 26.09.2016

    Hohb

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Elnakhal

    Joanna Elnakhal , 11.09.2016

    Ciekawa opcja ...groszek .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z groszku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z groszkuPasta z groszku

W jaki sposób przyrządzasz pasty do kanapek? Z jajkami, rybą, szczypiorkiem, a może jeszcze z innymi składnikami? Spróbuj naszej propozycji na pastę z zielonego groszku z miętą. Sprawdzi się groszek zarówno świeży, jak i mrożony. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. W garnku, razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem, ugotuj do miękkości zielony groszek. Do wody dodaj też świeże listki mięty. Nadadzą one paście wyrazistego smaku. Następnie zmiksuj wszystkie składniki z kawałkami białego sera, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dopraw wszystko i wymieszaj z majonezem, który sprawi, że całość będzie aksamitna, a składniki lepiej się połączą. Dobrym sposobem na urozmaicenie pasty będzie zachowanie części groszku w całości i dodanie go do przygotowanej masy. Pastę z zielonego groszku wykorzystaj do smarowania kanapek, krakersów, grzanek, oraz jako dip do warzyw i dodatek do wędlin. Zrób z jej użyciem na przykład roladki z szynki. Podawaj posypane czarnuszką albo prażonym sezamem. Życzymy smacznego!