
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
25 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oba składniki podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Krok 2
Dodaj mrożony groszek i liście mięty. Całość zalej niepełną szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.

Krok 3
Groszek przełóż razem z płynem do kielicha miksera i dodaj biały ser.

Krok 4
Całość zmiksuj na gładką pastę - wszystko dodatkowo przetrzyj przez drobne sito.

Krok 5
Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i solą, sokiem z cytryny oraz majonezem. Majonez sprawi, że pasta nabierze odpowiedniej konsystencji, jednocześnie smakowo połączy wszystkie składniki ze sobą. Pastę nakładaj na chleb i oprósz wierzch czarnuszką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z groszku
W jaki sposób przyrządzasz pasty do kanapek? Z jajkami, rybą, szczypiorkiem, a może jeszcze z innymi składnikami? Spróbuj naszej propozycji na pastę z zielonego groszku z miętą. Sprawdzi się groszek zarówno świeży, jak i mrożony. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. W garnku, razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem, ugotuj do miękkości zielony groszek. Do wody dodaj też świeże listki mięty. Nadadzą one paście wyrazistego smaku. Następnie zmiksuj wszystkie składniki z kawałkami białego sera, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dopraw wszystko i wymieszaj z majonezem, który sprawi, że całość będzie aksamitna, a składniki lepiej się połączą. Dobrym sposobem na urozmaicenie pasty będzie zachowanie części groszku w całości i dodanie go do przygotowanej masy. Pastę z zielonego groszku wykorzystaj do smarowania kanapek, krakersów, grzanek, oraz jako dip do warzyw i dodatek do wędlin. Zrób z jej użyciem na przykład roladki z szynki. Podawaj posypane czarnuszką albo prażonym sezamem. Życzymy smacznego!



































