
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
200 gramów
1 pęczek
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
25 mililitrów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oba składniki podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Krok 2
Dodaj mrożony groszek i liście mięty. Całość zalej niepełną szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.

Krok 3
Groszek przełóż razem z płynem do kielicha miksera i dodaj biały ser.

Krok 4
Całość zmiksuj na gładką pastę - wszystko dodatkowo przetrzyj przez drobne sito.

Krok 5
Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i solą, sokiem z cytryny oraz majonezem. Majonez sprawi, że pasta nabierze odpowiedniej konsystencji, jednocześnie smakowo połączy wszystkie składniki ze sobą. Pastę nakładaj na chleb i oprósz wierzch czarnuszką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z groszku
W jaki sposób przyrządzasz pasty do kanapek? Z jajkami, rybą, szczypiorkiem, a może jeszcze z innymi składnikami? Spróbuj naszej propozycji na pastę z zielonego groszku z miętą. Sprawdzi się groszek zarówno świeży, jak i mrożony. Jej przygotowanie jest wyjątkowo proste. W garnku, razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem, ugotuj do miękkości zielony groszek. Do wody dodaj też świeże listki mięty. Nadadzą one paście wyrazistego smaku. Następnie zmiksuj wszystkie składniki z kawałkami białego sera, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dopraw wszystko i wymieszaj z majonezem, który sprawi, że całość będzie aksamitna, a składniki lepiej się połączą. Dobrym sposobem na urozmaicenie pasty będzie zachowanie części groszku w całości i dodanie go do przygotowanej masy. Pastę z zielonego groszku wykorzystaj do smarowania kanapek, krakersów, grzanek, oraz jako dip do warzyw i dodatek do wędlin. Zrób z jej użyciem na przykład roladki z szynki. Podawaj posypane czarnuszką albo prażonym sezamem. Życzymy smacznego!