Kurczak z białym sosem ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z białym sosem ziołowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda opłucz, osusz i przekrój na dwie części.

Krok 2

Kawałki kurczaka włóż do woreczka do pieczenia, wsyp Przyprawę Naturalnie Smaczne Knorr.

Krok 3

Potrząśnij woreczkiem delikatnie, aby dokładnie wszystko wymieszać. Następnie nakłuj torebkę w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos. Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj posiekane zioła i ziarenka pieprzu.

Krok 5

Całość zalej winem i gotuj do momentu, aż odparuje. Następnie wlej śmietanę. Sos gotuj kilka minut do momentu, aż nieco zgęstnieje i dopraw do smaku.

Krok 6

Upieczone kurczaki wyjmij ostrożnie z woreczka. Ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ziemniaczanym purée i sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej