Kurczak z białym sosem ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z białym sosem ziołowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uda opłucz, osusz i przekrój na dwie części.

Krok 2

Kawałki kurczaka włóż do woreczka do pieczenia, wsyp Przyprawę Naturalnie Smaczne Knorr.

Krok 3

Potrząśnij woreczkiem delikatnie, aby dokładnie wszystko wymieszać. Następnie nakłuj torebkę w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos. Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj posiekane zioła i ziarenka pieprzu.

Krok 5

Całość zalej winem i gotuj do momentu, aż odparuje. Następnie wlej śmietanę. Sos gotuj kilka minut do momentu, aż nieco zgęstnieje i dopraw do smaku.

Krok 6

Upieczone kurczaki wyjmij ostrożnie z woreczka. Ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Podawaj z ziemniaczanym purée i sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z białym sosem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej