
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka po dokładnym opłukaniu i osuszeniu kroimy w plastry.
Krok 2
Z gałązki rozmarynu obrywamy listki, które wkładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę do kurczaka, oliwę i musztardę. Dokładnie mieszamy całość.
Krok 3
Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie nacieramy. Odstawiamy na jakiś czas (najlepiej ca całą noc, ale wystarczy też godzina).
Krok 4
Kurczaka grillujemy krótko z każdej strony Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z grilla
Kurczak z grilla to bardzo popularne mięso, zwłaszcza w sezonie letnim. Jest łatwe w przygotowaniu, a po odpowiednim upieczeniu staje się kruche oraz soczyste. Przyrządzony w ten sposób kurczak jest uniwersalny i sprawdzi się na przyjęciu w ogrodzie, podany obok kiełbasek czy karkówki. Możesz zrobić go nie tylko na klasycznym grillu, ale też na patelni grillowej lub w piekarniku ze specjalną funkcją. Najważniejsza jest jednak marynata, która delikatnemu białemu mięsu nadaje wyrazisty smak. Jej podstawą jest oliwa i odpowiednio dobrana mieszanka przypraw. Dodaj do tego musztardę, np. sarepską albo dijon, a także świeże igiełki rozmarynu, ponieważ to zioło najlepiej komponuje się z drobiem. Marynatą natrzyj pokrojonego wcześniej w plastry kurczaka i odłóż całość do lodówki, najlepiej na noc, by wszystkie smaki oraz aromaty dobrze się przeniknęły. Kurczaka z grilla podawaj z sałatą z sezonowymi warzywami, razem z sosami i ryżem. Przekonaj się, jak smaczne mogą być proste w przyrządzeniu potrawy.