Rozmarynowy kurczak z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grilla

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka po dokładnym opłukaniu i osuszeniu kroimy w plastry.

Krok 2

Z gałązki rozmarynu obrywamy listki, które wkładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę do kurczaka, oliwę i musztardę. Dokładnie mieszamy całość.

Krok 3

Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie nacieramy. Odstawiamy na jakiś czas (najlepiej ca całą noc, ale wystarczy też godzina).

Krok 4

Kurczaka grillujemy krótko z każdej strony Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z grillaKurczak z grilla

Kurczak z grilla to bardzo popularne mięso, zwłaszcza w sezonie letnim. Jest łatwe w przygotowaniu, a po odpowiednim upieczeniu staje się kruche oraz soczyste. Przyrządzony w ten sposób kurczak jest uniwersalny i  sprawdzi się na przyjęciu w ogrodzie, podany obok kiełbasek czy karkówki. Możesz zrobić go nie tylko na klasycznym grillu, ale też na patelni grillowej lub w piekarniku ze specjalną funkcją. Najważniejsza jest jednak marynata, która delikatnemu białemu mięsu nadaje wyrazisty smak. Jej podstawą jest oliwa i odpowiednio dobrana mieszanka przypraw. Dodaj do tego musztardę, np. sarepską albo dijon, a także świeże igiełki rozmarynu, ponieważ to zioło najlepiej komponuje się z drobiem. Marynatą natrzyj pokrojonego wcześniej w plastry kurczaka i odłóż całość do lodówki, najlepiej na noc, by wszystkie smaki oraz aromaty dobrze się przeniknęły. Kurczaka z grilla podawaj z sałatą z sezonowymi warzywami, razem z sosami i ryżem. Przekonaj się, jak smaczne mogą być proste w przyrządzeniu potrawy.