Rozmarynowy kurczak z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z grilla

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka po dokładnym opłukaniu i osuszeniu kroimy w plastry.

Krok 2

Z gałązki rozmarynu obrywamy listki, które wkładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę do kurczaka, oliwę i musztardę. Dokładnie mieszamy całość.

Krok 3

Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie nacieramy. Odstawiamy na jakiś czas (najlepiej ca całą noc, ale wystarczy też godzina).

Krok 4

Kurczaka grillujemy krótko z każdej strony Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z grillaKurczak z grilla

Kurczak z grilla to bardzo popularne mięso, zwłaszcza w sezonie letnim. Jest łatwe w przygotowaniu, a po odpowiednim upieczeniu staje się kruche oraz soczyste. Przyrządzony w ten sposób kurczak jest uniwersalny i  sprawdzi się na przyjęciu w ogrodzie, podany obok kiełbasek czy karkówki. Możesz zrobić go nie tylko na klasycznym grillu, ale też na patelni grillowej lub w piekarniku ze specjalną funkcją. Najważniejsza jest jednak marynata, która delikatnemu białemu mięsu nadaje wyrazisty smak. Jej podstawą jest oliwa i odpowiednio dobrana mieszanka przypraw. Dodaj do tego musztardę, np. sarepską albo dijon, a także świeże igiełki rozmarynu, ponieważ to zioło najlepiej komponuje się z drobiem. Marynatą natrzyj pokrojonego wcześniej w plastry kurczaka i odłóż całość do lodówki, najlepiej na noc, by wszystkie smaki oraz aromaty dobrze się przeniknęły. Kurczaka z grilla podawaj z sałatą z sezonowymi warzywami, razem z sosami i ryżem. Przekonaj się, jak smaczne mogą być proste w przyrządzeniu potrawy.