Pierś z kurczaka z sosem mango
NOWY PRZEPIS
łatwe
2121 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
400 gramów
3 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
50 mililitrów
2 łyżki
10 gramów
3 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz, usuń skórkę, obierz mango pokrój w drobną kosteczkę, szalotkę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek kolendrę, chili, imbir. Obierz ze skóry zetrzyj na tarce.

Krok 2
Kurczaka pokrój w paseczki, oprósz przyprawą do złotego kurczaka Knorr. Odstaw na bok do zamarynowania na kilka godzin.

Krok 3
Po tym czasie mięso obsmaż na rozgrzanym oleju, przełóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż szalotkę, chili i czosnek. Gdy szalotka się delikatnie zarumieni, dodaj brązowy cukier i smaż, aż ulegnie on karmelizacji. Następnie dodaj imbir, mango, wiórki kokosowe, pomidory, curry w proszku i ocet.

Krok 4
Wszystko razem smaż, aż ocet niemal w całości odparuje, dodaj napój kokosowy i kurczaka . Wszystko razem duś dwie trzy minuty.


Dobra rada:
Podawaj z ryżem i posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka z sosem mango
Kombinacje wytrawnych składników i owoców pojawiają się na stołach coraz częściej, lecz kurczak z mango nadal może okazać się smakowitą nowinką. Egzotyczny sos, rozpływające się w ustach mięso i pachnące przyprawy zapewnią niezrównaną ucztę dla kubków smakowych.
Dla kogo?
Mięso kurczaka na tyle często gości w Waszym menu, że już zaczyna brakować pomysłów na jego podanie? Sos z mango sprawi, że spojrzycie na ten składnik z zupełnie nowej perspektywy.
Na jaką okazję?
Takim daniem bez wątpienia zaimponujecie swojej drugiej połówce podczas romantycznej kolacji. Świętujecie ważne wydarzenie i chcecie przygotować coś ekstra? Kurczak z mango pasuje jak ulał.
Czy wiesz, że?
Owoce mango były znane w Indiach już 4 tysiące lat temu. Do Europy trafiły w XVI wieku dzięki podróżom portugalskich żeglarzy.
Dla urozmaicenia:
Pierś z kurczaka z sosem mango serwować można z dowolnym rodzajem ryżu, szczególnie polecamy jaśminowy oraz basmati.