Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

617 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

120 mililitrów

50 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki. Jasną część cebulki pokrój w piórka, a zielone części w 2 cm paski i odłóż na bok. Czosnek pokrój plasterki.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Cukier trzcinowy wymieszaj z 50 ml wody i wlej do rondla. Zacznij gotować aż woda wyparuje i cukier zacznie się karmelizować.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Dodaj kawałki kurczaka, jasną cebulkę i poczekaj aż wszystko obtoczy się karmelem. Następnie wlej energicznie cały sos sojowy oraz wlej 100 ml wody.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Dodaj czosnek, Imbir Knorr i całość powoli duś aż sos lekko zgęstnieje i kurczak będzie miękki.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenie wlej sok z limonki oraz olej sezamowy. Podawaj posypane ziarnami sezamu i zielną dymką.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziarna sezamu najlepiej wcześniej uprażyć na suchej patelni aby miały złoto brązowy kolor. Do kurczaka możesz dodać jeszcze posiekaną natkę kolendry. Danie doskonale smakuje z gotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEOKurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO

Potrawy z kurczaka cieszą się dużą popularnością, bo ten rodzaj mięsa jest łatwy w przygotowaniu i można z niego przygotować wiele różnorodnych dań. Warte uwagi są przepisy wprost z kuchni orientalnej, gdyż są niezwykle smaczne, aromatyczne oraz oryginalne. Taki też jest kurczak w sosie teriyaki z sezamem. Musisz koniecznie spróbować!

Dla kogo?

Dla fanów kuchni azjatyckiej. Kurczak pachnący sezamem nikogo nie rozczaruje!

Na jaką okazję?

Danie jest łatwe i szybkie do zrobienia, więc będzie idealne na codzienny obiad. Nie spędzisz dużo czasu w kuchni, a efekt pozytywnie Cię zaskoczy!

Czy wiesz, że?

Teriyaki to japońska technika kulinarna. Mięso i ryby grilluje się lub piecze w specjalnej marynacie. Główne składniki marynaty to sos sojowy oraz cukier lub miód.

Dla urozmaicenia

Sezam upraż wcześniej na suchej patelni. Uważaj tylko, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.