Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

613 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

120 mililitrów

50 mililitrów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w mniejsze kawałki. Jasną część cebulki pokrój w piórka, a zielone części w 2 cm paski i odłóż na bok. Czosnek pokrój plasterki.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Cukier trzcinowy wymieszaj z 50 ml wody i wlej do rondla. Zacznij gotować aż woda wyparuje i cukier zacznie się karmelizować.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Dodaj kawałki kurczaka, jasną cebulkę i poczekaj aż wszystko obtoczy się karmelem. Następnie wlej energicznie cały sos sojowy oraz wlej 100 ml wody.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Dodaj czosnek, Imbir Knorr i całość powoli duś aż sos lekko zgęstnieje i kurczak będzie miękki.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenie wlej sok z limonki oraz olej sezamowy. Podawaj posypane ziarnami sezamu i zielną dymką.

Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziarna sezamu najlepiej wcześniej uprażyć na suchej patelni aby miały złoto brązowy kolor. Do kurczaka możesz dodać jeszcze posiekaną natkę kolendry. Danie doskonale smakuje z gotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po hiszpańsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEOKurczak w sosie Teriyaki z sezamem - VIDEO

Potrawy z kurczaka cieszą się dużą popularnością, bo ten rodzaj mięsa jest łatwy w przygotowaniu i można z niego przygotować wiele różnorodnych dań. Warte uwagi są przepisy wprost z kuchni orientalnej, gdyż są niezwykle smaczne, aromatyczne oraz oryginalne. Taki też jest kurczak w sosie teriyaki z sezamem. Musisz koniecznie spróbować!

Dla kogo?

Dla fanów kuchni azjatyckiej. Kurczak pachnący sezamem nikogo nie rozczaruje!

Na jaką okazję?

Danie jest łatwe i szybkie do zrobienia, więc będzie idealne na codzienny obiad. Nie spędzisz dużo czasu w kuchni, a efekt pozytywnie Cię zaskoczy!

Czy wiesz, że?

Teriyaki to japońska technika kulinarna. Mięso i ryby grilluje się lub piecze w specjalnej marynacie. Główne składniki marynaty to sos sojowy oraz cukier lub miód.

Dla urozmaicenia

Sezam upraż wcześniej na suchej patelni. Uważaj tylko, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.