
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
8 sztuk
2 łyżki
12 sztuk
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia opłucz, wysusz, i oprósz przyprawą Knorr. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, najlepiej skórką do dołu.
Krok 2
Suszone pomidory, orzeszki pinii i olej z pomidorów starannie zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Krok 3
Gotowe pesto wymieszaj z jogurtem naturalnym. Przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Otrzymaną mieszany sos wylej na łososia i posyp 2 łyżkami posiekanego szczypiorku.
Krok 5
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Posyp je cukrem pudrem, pieprzem i solą po czym dodaj do naczynia z łososiem. Wstaw do piekarnika (200 stopni) na 18-20 minut. Sprawdzić czy łosoś jest upieczony w środku za pomocą nakłucia. Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej