Łosoś zapiekany z czerwonym pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś zapiekany z czerwonym pesto

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

8 sztuk

2 łyżki

12 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia opłucz, wysusz, i oprósz przyprawą Knorr. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, najlepiej skórką do dołu.

Krok 2

Suszone pomidory, orzeszki pinii i olej z pomidorów starannie zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Krok 3

Gotowe pesto wymieszaj z jogurtem naturalnym. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

Otrzymaną mieszany sos wylej na łososia i posyp 2 łyżkami posiekanego szczypiorku.

Krok 5

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Posyp je cukrem pudrem, pieprzem i solą po czym dodaj do naczynia z łososiem. Wstaw do piekarnika (200 stopni) na 18-20 minut. Sprawdzić czy łosoś jest upieczony w środku za pomocą nakłucia. Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zielony koktajl
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej