Łosoś zapiekany z czerwonym pesto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś zapiekany z czerwonym pesto

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

8 sztuk

2 łyżki

12 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia opłucz, wysusz, i oprósz przyprawą Knorr. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, najlepiej skórką do dołu.

Krok 2

Suszone pomidory, orzeszki pinii i olej z pomidorów starannie zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Krok 3

Gotowe pesto wymieszaj z jogurtem naturalnym. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

Otrzymaną mieszany sos wylej na łososia i posyp 2 łyżkami posiekanego szczypiorku.

Krok 5

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Posyp je cukrem pudrem, pieprzem i solą po czym dodaj do naczynia z łososiem. Wstaw do piekarnika (200 stopni) na 18-20 minut. Sprawdzić czy łosoś jest upieczony w środku za pomocą nakłucia. Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany z czerwonym pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej