Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym
łatwe
38 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
2 opakowania
5 łyżek
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z łososia norweskiego obrać ze skóry. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć.
Krok 2
Na dnie średniej brytfanki układamy pokrojoną w plastry cytrynę i polewamy delikatnie oliwą. Następnie układamy wcześniej przygotowaną rybkę.
Krok 3
Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, śmietanę, sos sałatkowy oraz rozkruszoną mini kostkę Knorr.
Krok 4
Ułożonego w brytfannie łososia polewamy 1/2 przygotowanego wcześniej sosu. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200-210 stopni piekarnika na 20 minut.
Krok 5
Następnie wyciągamy brytfankę z rybką, zdejmujemy folię i polewamy 1/4 pozostałego sosu rybkę. Następnie, bez przykrycia wkładamy rybę do pieca na kolejne 10 minut.
Krok 6
Wyciągamy rybkę z pieca dzielimy na porcję i polewamy pozostałym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej