Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

3

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

2 opakowania

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia norweskiego obrać ze skóry. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć.

Krok 2

Na dnie średniej brytfanki układamy pokrojoną w plastry cytrynę i polewamy delikatnie oliwą. Następnie układamy wcześniej przygotowaną rybkę.

Krok 3

Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, śmietanę, sos sałatkowy oraz rozkruszoną mini kostkę Knorr.

Krok 4

Ułożonego w brytfannie łososia polewamy 1/2 przygotowanego wcześniej sosu. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200-210 stopni piekarnika na 20 minut.

Krok 5

Następnie wyciągamy brytfankę z rybką, zdejmujemy folię i polewamy 1/4 pozostałego sosu rybkę. Następnie, bez przykrycia wkładamy rybę do pieca na kolejne 10 minut.

Krok 6

Wyciągamy rybkę z pieca dzielimy na porcję i polewamy pozostałym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej