Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym

Autor: Katarzyna Chmielewska

ratingratingratingratingrating

3

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia norweskiego obrać ze skóry. Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć.

Krok 2

Na dnie średniej brytfanki układamy pokrojoną w plastry cytrynę i polewamy delikatnie oliwą. Następnie układamy wcześniej przygotowaną rybkę.

Krok 3

Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, śmietanę, sos sałatkowy oraz rozkruszoną mini kostkę Knorr.

Krok 4

Ułożonego w brytfannie łososia polewamy 1/2 przygotowanego wcześniej sosu. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200-210 stopni piekarnika na 20 minut.

Krok 5

Następnie wyciągamy brytfankę z rybką, zdejmujemy folię i polewamy 1/4 pozostałego sosu rybkę. Następnie, bez przykrycia wkładamy rybę do pieca na kolejne 10 minut.

Krok 6

Wyciągamy rybkę z pieca dzielimy na porcję i polewamy pozostałym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś norweski w sosie czosnkowo-śmietanowo-majonezowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej