Kasza gryczana z sosem pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

6 sztuk

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy.

Krok 2

Do cebuli dodać pokrojone w plasterki, obrane wcześniej pieczarki. Przesmażyć całość razem kilka minut, aż pieczarki się zarumienią, a następnie dodać śmietankę.

Krok 3

Dodać rozkruszoną kostkę bulionową i wymieszać do rozpuszczenia.

Krok 4

Doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Krok 5

Gotowym sosem polać kaszę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana z sosem pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej