Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z łososia usuwamy ości robiąc 4 wąskie filety, doprawiamy je solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę z oliwy, siekanej pietruszki i sezamu, mieszamy nacieramy łososia i wstawiamy do lodówki.

Krok 2

W czasie gdy marynuje się łosoś gotujemy brokuła podzielonego na różyczki z 1 kostką rosołową z kury i sokiem z cytryny 5 minut. Wyciągamy różyczki łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie.

Krok 3

Marchewkę kroimy w plasterki i wycinamy z nich kwiatki, następnie gotujemy 8 minut w tej samej wodzie co brokuły. Na patelni grillowej smażymy łososia z każdej strony. Brokuły wykładamy wraz z marchewką na talerz, obok kładziemy grillowanego łososia.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Łosoś na szpinaku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej