Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z łososia usuwamy ości robiąc 4 wąskie filety, doprawiamy je solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę z oliwy, siekanej pietruszki i sezamu, mieszamy nacieramy łososia i wstawiamy do lodówki.

Krok 2

W czasie gdy marynuje się łosoś gotujemy brokuła podzielonego na różyczki z 1 kostką rosołową z kury i sokiem z cytryny 5 minut. Wyciągamy różyczki łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie.

Krok 3

Marchewkę kroimy w plasterki i wycinamy z nich kwiatki, następnie gotujemy 8 minut w tej samej wodzie co brokuły. Na patelni grillowej smażymy łososia z każdej strony. Brokuły wykładamy wraz z marchewką na talerz, obok kładziemy grillowanego łososia.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś grillowany z sezamem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej