Składniki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z łososia usuwamy ości robiąc 4 wąskie filety, doprawiamy je solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę z oliwy, siekanej pietruszki i sezamu, mieszamy nacieramy łososia i wstawiamy do lodówki.
Krok 2
W czasie gdy marynuje się łosoś gotujemy brokuła podzielonego na różyczki z 1 kostką rosołową z kury i sokiem z cytryny 5 minut. Wyciągamy różyczki łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie.
Krok 3
Marchewkę kroimy w plasterki i wycinamy z nich kwiatki, następnie gotujemy 8 minut w tej samej wodzie co brokuły. Na patelni grillowej smażymy łososia z każdej strony. Brokuły wykładamy wraz z marchewką na talerz, obok kładziemy grillowanego łososia.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej