Neapolitańskie pantofelki z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Neapolitańskie pantofelki z bakłażana

Autor: inaphotography

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

3 szczypty

10 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i wykrój miąższ. Wyżłobione bakłażany obsmaż szybko na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 2

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i również szybko podsmaż pokrojony w kawałki miąższ wykrojony z bakłażanów. Dodaj posiekany czosnek, połowy pomidorków, kapary, całe oliwki i podgrzej. Do tej mieszanki dodaj starty parmezan i odstaw.

Krok 3

Łódeczki z bakłażana napełnij przygotowaną mieszanką. Rozłóż je w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i zalej resztą oliwy. następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.

Krok 4

Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem dobrze jest je polać sosem jogurtowo-czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczone pałki z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej