
Składniki
150 mililitrów
3 szczypty
10 dekagramów
2 sztuki
10 dekagramów
2 sztuki
20 dekagramów
10 dekagramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i wykrój miąższ. Wyżłobione bakłażany obsmaż szybko na niewielkiej ilości oliwy.
Krok 2
Na patelni rozgrzej trochę oliwy i również szybko podsmaż pokrojony w kawałki miąższ wykrojony z bakłażanów. Dodaj posiekany czosnek, połowy pomidorków, kapary, całe oliwki i podgrzej. Do tej mieszanki dodaj starty parmezan i odstaw.
Krok 3
Łódeczki z bakłażana napełnij przygotowaną mieszanką. Rozłóż je w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i zalej resztą oliwy. następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.
Krok 4
Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem dobrze jest je polać sosem jogurtowo-czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























