Neapolitańskie pantofelki z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Neapolitańskie pantofelki z bakłażana

Autor: inaphotography

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

3 szczypty

10 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i wykrój miąższ. Wyżłobione bakłażany obsmaż szybko na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 2

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i również szybko podsmaż pokrojony w kawałki miąższ wykrojony z bakłażanów. Dodaj posiekany czosnek, połowy pomidorków, kapary, całe oliwki i podgrzej. Do tej mieszanki dodaj starty parmezan i odstaw.

Krok 3

Łódeczki z bakłażana napełnij przygotowaną mieszanką. Rozłóż je w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i zalej resztą oliwy. następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.

Krok 4

Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem dobrze jest je polać sosem jogurtowo-czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos grzybowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej