Neapolitańskie pantofelki z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Neapolitańskie pantofelki z bakłażana

Autor: inaphotography

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

3 szczypty

10 dekagramów

2 sztuki

10 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekrój wzdłuż i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i wykrój miąższ. Wyżłobione bakłażany obsmaż szybko na niewielkiej ilości oliwy.

Krok 2

Na patelni rozgrzej trochę oliwy i również szybko podsmaż pokrojony w kawałki miąższ wykrojony z bakłażanów. Dodaj posiekany czosnek, połowy pomidorków, kapary, całe oliwki i podgrzej. Do tej mieszanki dodaj starty parmezan i odstaw.

Krok 3

Łódeczki z bakłażana napełnij przygotowaną mieszanką. Rozłóż je w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i zalej resztą oliwy. następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 minut.

Krok 4

Gotowe bakłażany udekoruj listkami bazylii i podawaj z pieczonymi ziemniakami. Przed podaniem dobrze jest je polać sosem jogurtowo-czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Neapolitańskie pantofelki z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej