Co zrobić z chleba tostowego – na kolację lub śniadanie?

Zastanawiacie się, co zrobić z chleba tostowego na kolację lub na śniadanie? Nadmiar pieczywa można kreatywnie wykorzystać. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Co można zrobić z chleba tostowego na kolację?

Ciekawi was, co można zrobić z chleba tostowego, żeby się nie zmarnował, a jednocześnie, żeby danie było smaczne? Chleba tostowego możecie użyć do przygotowania domowych zapiekanek z szynką, jajkiem, czosnkiem i szczypiorkiem. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty – szynkę lub pierś kurczaka należy podsmażyć z posiekaną cebulką i czosnkiem, a następnie wbić do tego 2 jajka i smażyć tylko tyle, by się ścięły. Następnie farsz układa się na chlebie tostowym i zapieka całość kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C.

Co jeszcze z chleba tostowego na kolację sprawdzi się doskonale? Dobrym pomysłem są też grzanki z serem, ketchupem i pieczarkami. Między dwa kawałki chleba tostowego włóżcie podsmażone na patelni pieczarki i gruby plaster sera, a następnie dodajcie duży kleks ketchupu – całość wystarczy podgrzać w opiekaczu lub w piekarniku na grzaniu góra-dół. Chleb tostowy możecie wykorzystać też do przygotowania grzanek do gęstej zupy krem.

Co z chleba tostowego na śniadanie?

Co można zrobić z chleba tostowego na szybko w wersji śniadaniowej? Polecamy chleb smażony w jajku. Jajko trzeba roztrzepać w miseczce z dodatkiem pieprzu, papryki, ziół prowansalskich lub innych ulubionych przypraw, a następnie zanurzyć w nim kawałki chleba i usmażyć kromki na oleju lub na maśle klarowanym. Ten przepis jest bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie lekko czerstwego chleba tostowego, ale z powodzeniem możecie użyć też świeżego pieczywa.