
Składniki
6 łyżek
8 łyżek
5 sztuk
3 łyżki
5 sztuk
1 łyżka
18 sztuk
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, po czym wydrąż pestki i miękisz.
Krok 2
Wydrąższ oliwki. Pomidory obierz bez pestek.
Krok 3
W moździerzu utrzyj filety, pietruszkę, estragon, wydrążone oliwki i obrane pomidory bez pestek. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Tak przygotowanym farszem nadziej bakłażany, a następnie ułóż je w naczyniu do zapiekania. Polej olejem, przykryj i wstaw na godzinę do piekarnika.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej