Risotto z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

1292 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

940 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1034 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 pęczka

40 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili dodaj ryż. Całość smaż, aż wszystko się lekko zeszkli.

Risotto z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Wlej tyle wody, aby zakryła ryż. Dodaj kostkę Knorr i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Ewentualnie ponownie wlej odrobinę wody. Całość gotuj około 18 minut.

Risotto z warzywami  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie brokuł podziel na mniejsze różyczki, a szparagi pokrój w plastry.

Risotto z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania wlej śmietankę, dodaj wszystkie warzywa i żurawinę. Gotuj jeszcze około 3 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Risotto z warzywami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby risotto było jeszcze smaczniejsze możesz pod koniec gotowania dodać starty ser, najlepiej parmezan.

69

Opinie o przepisie

  • Bogumila  Berczynska

    Bogumila Berczynska

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Julo Paturaj

    Juliusz Julo Paturaj

    Szkoda, ze porcja dla kota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass

    Pewnie, że trudno :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Polniak

    Justyna Polniak

    A tak Cię zaczepiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Oćwieja

    Jola Oćwieja

    ślinka leci...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Bu

    Monika Bu

    Lubie takie zarelko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska

    Tylko nie z mrożonych!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jagielska

    Anna Jagielska

    Dobre to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Balakowicz

    Marianna Balakowicz

    Dzisiaj robiłam risotto tylko inne ale też smaczne i zdrowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wiśniewski

    Marek Wiśniewski

    a my jedliśmy pastę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski

    To musi byc dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielska

    Ewa Bielska

    Fajne szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Brzosko

    Bozena Brzosko

    Klasyczne włoskie risotto,nie smaży się cebuli,trzyma się do momentu kiedy jest "szklista",po czym dodaje się jarzyny i na wolnym ogniu się podsmaża ,uważając by nie były zrumienione, po czym dodaje się ryż ciągle mieszając,w momencie jak jest "szklisty" podlega się białym winem. Kiedy wino wyparuje dolewa się gorący rosół, w tym przypadku zrobiony z kostki rosołowe. Kiedy rizotto jest już ugotowane dodajemy troszkę masła i na końcu po zdjęciu patelni lub na talerzu posypujemy startym parmezanem lub grana podano. Pyszne,zdrowe danie. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisława Adamczyk

    Bronisława Adamczyk

    Jutro spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Kruczkowska

    Zdzisława Kruczkowska

    Pyszne <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska

    Pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja  Maa

    Alicja Maa

    Ewa, rodowity Włoch na koniec risotto podlewał mlekiem. Może to zależy od regionu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Łajs

    Dominika Łajs

    Najbardziej lubię risotto serowe ale mój mąż nie tyka :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jaźwiński

    Andrzej Jaźwiński

    A gdzie ten talerz jest teraz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Dziubecki

    Ireneusz Dziubecki

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Rozkres

    Grazyna Rozkres

    Prosze nie robic apetytu o tej porze tylko sie pije...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Jaguś

    Elżbieta Jaguś

    wszystko co z warzywami to ja uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Kilar

    Antoni Kilar

    Risotto z warzywami i zurawina smaczne danie kture lubie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Zar

    Agata Zar

    Masz rację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dreger

    Anna Dreger

    Poproszę o takie danie Basienko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bery Tukan

    Bery Tukan

    Jarek w poniedziałek zamawiam Agnieszka zrobi,ha,ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kot

    Anna Kot

    Ciekawe, czy mój pozwoliłby się skusić :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki

    Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki

    To chyba jedyne danie ktore nie mozna spier... Chyba?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Gorska

    Wioleta Gorska

    Mam nadzieję że lepiej smakuje niż wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Łotach

    Mieczysław Łotach

    A GDZIE MIĄSKO.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z warzywami Risotto z warzywami

Jest coś takiego w tym włoskim daniu, że trudno mu się oprzeć. Może odpowiedzialność za to ponosi kremowa i aksamitna konsystencja, a być może kompozycja dodatków? Tak czy owak, do risotto z warzywami wraca każdy, kto chociaż raz go spróbował. Jest szybkie, proste w przygotowaniu i przede wszystkim przepyszne. Wariacji na temat dodatków do włoskiego risotto jest wiele, a dziś propozycja pada na słodko-kwaśne połączenie suszonej żurawiny, zielonego groszku, szparagów i brokułu. Dodaj je do podsmażonego, a następnie gotowanego ryżu arborio i duś razem przez około 3 minuty. Tak przygotowane risotto nie potrzebuje wielu przypraw, by smakować wyśmienicie. Aby podkreślić smak dania i nadać mu aksamitnej konsystencji, dodaj do niego śmietankę oraz starty parmezan. Kolorową kompozycję podawaj niezwłocznie po przyrządzeniu. Spróbujesz?