Risotto z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

1311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

944 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1041 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 pęczka

40 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili dodaj ryż. Całość smaż, aż wszystko się lekko zeszkli.

Risotto z warzywami  - Krok 1

Krok 2

Wlej tyle wody, aby zakryła ryż. Dodaj kostkę Knorr i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Ewentualnie ponownie wlej odrobinę wody. Całość gotuj około 18 minut.

Risotto z warzywami  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie brokuł podziel na mniejsze różyczki, a szparagi pokrój w plastry.

Risotto z warzywami  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania wlej śmietankę, dodaj wszystkie warzywa i żurawinę. Gotuj jeszcze około 3 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Risotto z warzywami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby risotto było jeszcze smaczniejsze możesz pod koniec gotowania dodać starty ser, najlepiej parmezan.

69

Opinie o przepisie

  • Bogumila  Berczynska

    Bogumila Berczynska , 10.02.2020

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliusz Julo Paturaj

    Juliusz Julo Paturaj , 19.08.2016

    Szkoda, ze porcja dla kota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 20.06.2016

    Pewnie, że trudno :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Polniak

    Justyna Polniak , 19.06.2016

    A tak Cię zaczepiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Oćwieja

    Jola Oćwieja , 02.06.2016

    ślinka leci...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Bu

    Monika Bu , 02.06.2016

    Lubie takie zarelko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska , 02.06.2016

    Tylko nie z mrożonych!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jagielska

    Anna Jagielska , 02.06.2016

    Dobre to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marianna Balakowicz

    Marianna Balakowicz , 02.06.2016

    Dzisiaj robiłam risotto tylko inne ale też smaczne i zdrowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wiśniewski

    Marek Wiśniewski , 02.06.2016

    a my jedliśmy pastę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski , 02.06.2016

    To musi byc dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bielska

    Ewa Bielska , 02.06.2016

    Fajne szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Brzosko

    Bozena Brzosko , 23.04.2016

    Klasyczne włoskie risotto,nie smaży się cebuli,trzyma się do momentu kiedy jest "szklista",po czym dodaje się jarzyny i na wolnym ogniu się podsmaża ,uważając by nie były zrumienione, po czym dodaje się ryż ciągle mieszając,w momencie jak jest "szklisty" podlega się białym winem. Kiedy wino wyparuje dolewa się gorący rosół, w tym przypadku zrobiony z kostki rosołowe. Kiedy rizotto jest już ugotowane dodajemy troszkę masła i na końcu po zdjęciu patelni lub na talerzu posypujemy startym parmezanem lub grana podano. Pyszne,zdrowe danie. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bronisława Adamczyk

    Bronisława Adamczyk , 22.04.2016

    Jutro spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Kruczkowska

    Zdzisława Kruczkowska , 21.04.2016

    Pyszne <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Maciejewska

    Janina Maciejewska , 21.04.2016

    Pyszne jedzenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja  Maa

    Alicja Maa , 21.04.2016

    Ewa, rodowity Włoch na koniec risotto podlewał mlekiem. Może to zależy od regionu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Łajs

    Dominika Łajs , 14.02.2016

    Najbardziej lubię risotto serowe ale mój mąż nie tyka :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jaźwiński

    Andrzej Jaźwiński , 13.02.2016

    A gdzie ten talerz jest teraz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Dziubecki

    Ireneusz Dziubecki , 13.02.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Rozkres

    Grazyna Rozkres , 13.02.2016

    Prosze nie robic apetytu o tej porze tylko sie pije...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Jaguś

    Elżbieta Jaguś , 13.02.2016

    wszystko co z warzywami to ja uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Kilar

    Antoni Kilar , 13.02.2016

    Risotto z warzywami i zurawina smaczne danie kture lubie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Zar

    Agata Zar , 13.02.2016

    Masz rację

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dreger

    Anna Dreger , 13.02.2016

    Poproszę o takie danie Basienko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bery Tukan

    Bery Tukan , 13.02.2016

    Jarek w poniedziałek zamawiam Agnieszka zrobi,ha,ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kot

    Anna Kot , 13.02.2016

    Ciekawe, czy mój pozwoliłby się skusić :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki

    Naret Natretkuzynpawelten Paweloodmikki , 13.02.2016

    To chyba jedyne danie ktore nie mozna spier... Chyba?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Gorska

    Wioleta Gorska , 13.02.2016

    Mam nadzieję że lepiej smakuje niż wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Łotach

    Mieczysław Łotach , 13.02.2016

    A GDZIE MIĄSKO.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z pomidorami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z warzywami Risotto z warzywami

Jest coś takiego w tym włoskim daniu, że trudno mu się oprzeć. Może odpowiedzialność za to ponosi kremowa i aksamitna konsystencja, a być może kompozycja dodatków? Tak czy owak, do risotto z warzywami wraca każdy, kto chociaż raz go spróbował. Jest szybkie, proste w przygotowaniu i przede wszystkim przepyszne. Wariacji na temat dodatków do włoskiego risotto jest wiele, a dziś propozycja pada na słodko-kwaśne połączenie suszonej żurawiny, zielonego groszku, szparagów i brokułu. Dodaj je do podsmażonego, a następnie gotowanego ryżu arborio i duś razem przez około 3 minuty. Tak przygotowane risotto nie potrzebuje wielu przypraw, by smakować wyśmienicie. Aby podkreślić smak dania i nadać mu aksamitnej konsystencji, dodaj do niego śmietankę oraz starty parmezan. Kolorową kompozycję podawaj niezwłocznie po przyrządzeniu. Spróbujesz?