Ziołowe risotto z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe risotto z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 pęczek

5 sztuk

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki a następnie wsyp ryż i wymieszaj. Całość zalej winem, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 3

Do garnka z ryżem wlej przygotowany bulion, niecałą ilość – ok. 300 ml. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu – jeśli uznasz za stosowne, dolej jeszcze bulion.

Krok 4

Na koniec dodaj zmiksowane zioła oraz parmezan. Risotto dopraw do smaku i natychmiast podawaj dekorując danie listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Risotto podawaj jako samodzielne gorące danie lub jako dodatek do dań głównych.

1

Opinie o przepisie

  • Karina Walos

    Karina Walos , 02.11.2015

    Przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z brokułami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej