Ziołowe risotto z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe risotto z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 pęczek

5 sztuk

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki a następnie wsyp ryż i wymieszaj. Całość zalej winem, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 3

Do garnka z ryżem wlej przygotowany bulion, niecałą ilość – ok. 300 ml. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu – jeśli uznasz za stosowne, dolej jeszcze bulion.

Krok 4

Na koniec dodaj zmiksowane zioła oraz parmezan. Risotto dopraw do smaku i natychmiast podawaj dekorując danie listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Risotto podawaj jako samodzielne gorące danie lub jako dodatek do dań głównych.

1

Opinie o przepisie

  • Karina Walos

    Karina Walos , 02.11.2015

    Przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe risotto z grzybamiZiołowe risotto z grzybami

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.