Ziołowe risotto z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe risotto z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 pęczek

5 sztuk

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki a następnie wsyp ryż i wymieszaj. Całość zalej winem, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 3

Do garnka z ryżem wlej przygotowany bulion, niecałą ilość – ok. 300 ml. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu – jeśli uznasz za stosowne, dolej jeszcze bulion.

Krok 4

Na koniec dodaj zmiksowane zioła oraz parmezan. Risotto dopraw do smaku i natychmiast podawaj dekorując danie listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Risotto podawaj jako samodzielne gorące danie lub jako dodatek do dań głównych.

1

Opinie o przepisie

  • Karina Walos

    Karina Walos , 02.11.2015

    Przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Serowe Risotto - VIDEO
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe risotto z grzybamiZiołowe risotto z grzybami

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.