
Składniki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
1 pęczek
5 sztuk
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki a następnie wsyp ryż i wymieszaj. Całość zalej winem, zagotuj i odparuj alkohol.
Krok 3
Do garnka z ryżem wlej przygotowany bulion, niecałą ilość – ok. 300 ml. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu – jeśli uznasz za stosowne, dolej jeszcze bulion.
Krok 4
Na koniec dodaj zmiksowane zioła oraz parmezan. Risotto dopraw do smaku i natychmiast podawaj dekorując danie listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Risotto podawaj jako samodzielne gorące danie lub jako dodatek do dań głównych.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej