
Składniki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
1 pęczek
5 sztuk
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki a następnie wsyp ryż i wymieszaj. Całość zalej winem, zagotuj i odparuj alkohol.
Krok 3
Do garnka z ryżem wlej przygotowany bulion, niecałą ilość – ok. 300 ml. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu – jeśli uznasz za stosowne, dolej jeszcze bulion.
Krok 4
Na koniec dodaj zmiksowane zioła oraz parmezan. Risotto dopraw do smaku i natychmiast podawaj dekorując danie listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Risotto podawaj jako samodzielne gorące danie lub jako dodatek do dań głównych.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej