Ziołowe risotto z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe risotto z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

43 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 pęczek

5 sztuk

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Natkę pietruszki zmiksuj z niewielką ilością wody.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pieczarki a następnie wsyp ryż i wymieszaj. Całość zalej winem, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 3

Do garnka z ryżem wlej przygotowany bulion, niecałą ilość – ok. 300 ml. Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu – jeśli uznasz za stosowne, dolej jeszcze bulion.

Krok 4

Na koniec dodaj zmiksowane zioła oraz parmezan. Risotto dopraw do smaku i natychmiast podawaj dekorując danie listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Risotto podawaj jako samodzielne gorące danie lub jako dodatek do dań głównych.

1

Opinie o przepisie

  • Karina Walos

    Karina Walos , 02.11.2015

    Przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe risotto z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej