Spaghetti bolognese z pulpecikami

- Krok 1Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.
- Krok 2Mięso mielone połącz z połową szklanką wody i dopraw według uznania. Następnie wyrób rękoma masę i zrób małe pulpeciki.
- Krok 3Cebulę i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na oliwie.
- Krok 4Następnie dodaj pulpeciki i całość smaż kilka minut.
- Krok 5Fix Knorr połącz w przecierem pomidorowym i szklanką wody. Całość wlej na patelnię z pulpecikami.
- Krok 6Dodaj pozostałe przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj z makaronem.

Klimat Turcji sprzyja uprawie roślin, w tym ziół, które charakteryzują się intensywnym aromatem. Oregano – bliski brat majeranku – jest tego przykładem. Dania tureckie są dziś obecne w wielu kuchniach krajów europejskich, tak jak np. pilaw, czyli potrawa z ryżu z dodatkiem innych składników.

Otoczony gęstym, dość pikantnym sosem makaron z dodatkiem mięsnych pulpecików i świeżych ziół to klasyczne włoskie danie. Ta potrawa z pewnością przypadnie Ci do gustu, jeśli lubisz gęste mięsne sosy. Podsmażone razem z cebulą i czosnkiem pulpeciki z mięsa cielęcego wzbogać dodatkiem przypraw, np. suszonego oregano, bazylii lub pikantnego peperoncino. Ostre, aromatyczne i wyraziste będą doskonale współgrały z delikatnym makaronem. Całość posyp płatkami parmezanu lub niewielkimi kawałkami mozzarelli. Potrawa będzie pyszna, jeśli do sosu dodasz pomidory bez skórki. Zamiast nich sprawdzi się także passata pomidorowa. Serwuj danie z kawałkiem świeżego pieczywa i oliwą. Ze spaghetti bolognese z pulpecikami dobrze smakować będą też czosnkowe grzanki. Obiadowe danie tego typu będzie wyśmienite z dodatkiem świeżych warzyw – przygotuj więc sałatkę na bazie roszponki lub rukoli. Podawaj ją z oliwą i pestkami słonecznika lub dołącz do niej warzywa sezonowe. Zobacz, jak przyrządzić pyszny makaron. Sprawdź nasz przepis.