Tagliatelle z mielonym mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z mielonym mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

362 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

125 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zetrzyj marchew. Obierz i drobno pokrój seler naciowy. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj marchew, seler naciowy, czosnek i wymieszaj.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 2

Krok 3

Dodaj mielone mięso.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 3

Krok 4

Następnie dolej wino i gotuj do odparowania.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj Fix Knorr Spaghetti Bolognese z wodą, a następnie dodaj na patelnię razem z gałązką rozmarynu. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 5

Krok 6

Kiedy sos będzie gotowy wyjmij rozmaryn. Dodaj natkę pietruszki, połącz sos z makaronem,

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 6

Krok 7

Podawaj.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z mielonym mięsemTagliatelle z mielonym mięsem

Co ciekawe, makaron tagliatelle stworzył renesansowy szef kuchni, zainspirowany ślubną fryzurą jednej z włoskich arystokratek. Ma kształt długich, płaskich wstążek i jest wyśmienity do serwowania z gęstym sosem. Do przygotowania tej potrawy wybierz mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowe, które dobrze skomponuje się z intensywnie pomidorowym bolognese. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki, a seler obierz i pokrój. Wymienione produkty podsmaż na oliwie. Jeśli lubisz mocno warzywne sosy, możesz uwzględnić również pomidory bez skórki, cukinię lub paprykę. Następnie do podsmażonych składników dodaj mięso, przyprawę połączoną z wodą i gałązkę rozmarynu, który nada potrawie wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż cały płyn wyparuje. Wyjmij rozmaryn i zamiast niego dołącz natkę pietruszki, zioła prowansalskie lub bazylię. Tagliatelle ugotuj al dente i wymieszaj z sosem na patelni. Pobierz ten przepis — dzięki niemu przygotujesz smaczne danie makaronowe!