
Składniki
500 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
125 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zetrzyj marchew. Obierz i drobno pokrój seler naciowy. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj marchew, seler naciowy, czosnek i wymieszaj.

Krok 3
Dodaj mielone mięso.

Krok 4
Następnie dolej wino i gotuj do odparowania.

Krok 5
Wymieszaj Fix Knorr Spaghetti Bolognese z wodą, a następnie dodaj na patelnię razem z gałązką rozmarynu. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu.

Krok 6
Kiedy sos będzie gotowy wyjmij rozmaryn. Dodaj natkę pietruszki, połącz sos z makaronem,

Krok 7
Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z mielonym mięsem
Tagliatelle jest włoskim makaronem, który doskonale komponuje się z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami: rozmarynem, natką pietruszki oraz bazylią. O tym wszystkim możesz się przekonać, przygotowując naszą recepturę. Zobacz na wskazówki, zrób zakupy i działaj. Powodzenia!
Dla kogo?
Nasza receptura na tagliatelle z mięsem mielonym przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnego bolognese. Do przygotowania tej potrawy wybierz mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowe, które dobrze skomponuje się z intensywnie pomidorowym sosem. Nie czekaj i spróbuj!
Na jaką okazję?
Przepis na tagliatelle z mięsem mielonym sprawdzi się na codzienny obiad dla domowników. Danie możesz również zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Sos do tagliatelle z mięsem mielonym zawsze smakuje tak samo dobrze, nawet odgrzewany. Pycha!
Czy wiesz, że?
Co ciekawe, makaron tagliatelle stworzył renesansowy szef kuchni, zainspirowany ślubną fryzurą jednej z włoskich arystokratek. Ma kształt długich, płaskich wstążek i jest wyśmienity do serwowania z gęstym sosem. To właśnie z dodatkiem tego produktu zrobisz pyszny makaron tagliatelle z mięsem mielonym.
Dla urozmaicenia:
Jak zrobić sos? Pokrój warzywa i podsmaż je na oliwie. Jeśli lubisz mocno warzywne sosy, możesz uwzględnić również pomidory bez skórki, cukinię lub paprykę. Następnie do warzyw dodaj mięso, przyprawę połączoną z wodą i gałązkę rozmarynu, który nada potrawie wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż cały płyn odparuje.