
Składniki
500 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
3 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
125 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zetrzyj marchew. Obierz i drobno pokrój seler naciowy. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj marchew, seler naciowy, czosnek i wymieszaj.

Krok 3
Dodaj mielone mięso.

Krok 4
Następnie dolej wino i gotuj do odparowania.

Krok 5
Wymieszaj Fix Knorr Spaghetti Bolognese z wodą, a następnie dodaj na patelnię razem z gałązką rozmarynu. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu.

Krok 6
Kiedy sos będzie gotowy wyjmij rozmaryn. Dodaj natkę pietruszki, połącz sos z makaronem,

Krok 7
Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z mielonym mięsem
Tagliatelle jest włoskim makaronem, który doskonale komponuje się z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami: rozmarynem, natką pietruszki oraz bazylią. O tym wszystkim możesz się przekonać, przygotowując naszą recepturę. Zobacz na wskazówki, zrób zakupy i działaj. Powodzenia!
Dla kogo?
Nasza receptura na tagliatelle z mięsem mielonym przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnego bolognese. Do przygotowania tej potrawy wybierz mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowe, które dobrze skomponuje się z intensywnie pomidorowym sosem. Nie czekaj i spróbuj!
Na jaką okazję?
Przepis na tagliatelle z mięsem mielonym sprawdzi się na codzienny obiad dla domowników. Danie możesz również zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Sos do tagliatelle z mięsem mielonym zawsze smakuje tak samo dobrze, nawet odgrzewany. Pycha!
Czy wiesz, że?
Co ciekawe, makaron tagliatelle stworzył renesansowy szef kuchni, zainspirowany ślubną fryzurą jednej z włoskich arystokratek. Ma kształt długich, płaskich wstążek i jest wyśmienity do serwowania z gęstym sosem. To właśnie z dodatkiem tego produktu zrobisz pyszny makaron tagliatelle z mięsem mielonym.
Dla urozmaicenia:
Jak zrobić sos? Pokrój warzywa i podsmaż je na oliwie. Jeśli lubisz mocno warzywne sosy, możesz uwzględnić również pomidory bez skórki, cukinię lub paprykę. Następnie do warzyw dodaj mięso, przyprawę połączoną z wodą i gałązkę rozmarynu, który nada potrawie wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż cały płyn odparuje.