Tagliatelle z mięsem mielonym - makaron: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z mielonym mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

385 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

125 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Zetrzyj marchew. Obierz i drobno pokrój seler naciowy. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj marchew, seler naciowy, czosnek i wymieszaj.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 2

Krok 3

Dodaj mielone mięso.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 3

Krok 4

Następnie dolej wino i gotuj do odparowania.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj Fix Knorr Spaghetti Bolognese z wodą, a następnie dodaj na patelnię razem z gałązką rozmarynu. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 5

Krok 6

Kiedy sos będzie gotowy wyjmij rozmaryn. Dodaj natkę pietruszki, połącz sos z makaronem,

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 6

Krok 7

Podawaj.

Tagliatelle z mielonym mięsem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z mielonym mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z mielonym mięsemTagliatelle z mielonym mięsem

Tagliatelle jest włoskim makaronem, który doskonale komponuje się z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami: rozmarynem, natką pietruszki oraz bazylią. O tym wszystkim możesz się przekonać, przygotowując naszą recepturę. Zobacz na wskazówki, zrób zakupy i działaj. Powodzenia!

Dla kogo?

Nasza receptura na tagliatelle z mięsem mielonym przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnego bolognese. Do przygotowania tej potrawy wybierz mięso mielone, najlepiej wieprzowo-wołowe, które dobrze skomponuje się z intensywnie pomidorowym sosem. Nie czekaj i spróbuj!

Na jaką okazję?

Przepis na tagliatelle z mięsem mielonym sprawdzi się na codzienny obiad dla domowników. Danie możesz również zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Sos do tagliatelle z mięsem mielonym zawsze smakuje tak samo dobrze, nawet odgrzewany. Pycha!

Czy wiesz, że?

Co ciekawe, makaron tagliatelle stworzył renesansowy szef kuchni, zainspirowany ślubną fryzurą jednej z włoskich arystokratek. Ma kształt długich, płaskich wstążek i jest wyśmienity do serwowania z gęstym sosem. To właśnie z dodatkiem tego produktu zrobisz pyszny makaron tagliatelle z mięsem mielonym.

Dla urozmaicenia:

Jak zrobić sos? Pokrój warzywa i podsmaż je na oliwie. Jeśli lubisz mocno warzywne sosy, możesz uwzględnić również pomidory bez skórki, cukinię lub paprykę. Następnie do warzyw dodaj mięso, przyprawę połączoną z wodą i gałązkę rozmarynu, który nada potrawie wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż cały płyn odparuje.