
Składniki
1 szczypta
0.5 kilograma
1 szczypta
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki oczyść, obierz ze skórek i przytnij nóżki. Pokrój w cienkie plasterki i obficie skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Zieleninę opłucz, osusz i posiekaj, wymieszaj z grzybami, zalej oliwą i dopraw do smaku.
Krok 3
Odstaw na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Sałatkę podawaj do grzanek, udekoruj cząstkami cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej