
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kuchnia japońska jest wysublimowana i perfekcyjna, warto ją poznać. Na początek coś prostego, ale eleganckiego, czyli SAŁATKA Z WOŁOWINĄ PO JAPOŃSKU. Uważnie przeczytaj listę składników, bo chyba będziesz musiał wyskoczyć do sklepu z jedzeniem azjatyckim. Niektórych składników po prostu nie można zastąpić.
Krok 2
Najpierw przygotuj mięso: natrzyj je solą i pieprzem, obsmaż na oliwie z masłem z każdej strony na mocnym ogniu, aby dobrze zamknąć pory. Nie nakłuwaj widelcem podczas smażenia, bo ucieknie cały sok. Mięso ułóż na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z włączonym termoobiegiem). Piecz 6-7 minut. Możesz także opiec mięso pod „salamandrą”, czyli rozgrzanym grillem piekarnika. W czasie, gdy mięso się piecze, przygotuj sos: wymieszaj musztardę z octem ryżowym i winnym. Powoli, ciągle mieszając trzepaczką, wlewaj olej słonecznikowy. Posól i popieprz do smaku, dodaj imbir i wasabi. Cały czas mieszając, wlewaj powoli olej sezamowy. Przygotuj sałatkę: wymieszaj rzodkiewki, kiełki, roszponkę i ogórka, polej sosem, jeszcze raz wymieszaj. Na wierzchu ułóż ciepłe mięso pokrojone w cienkie, ukośne plasterki. Posyp je sezamem i od razu podawaj.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej