Sałatka z wołowiną po japońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z wołowiną po japońsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuchnia japońska jest wysublimowana i perfekcyjna, warto ją poznać. Na początek coś prostego, ale eleganckiego, czyli SAŁATKA Z WOŁOWINĄ PO JAPOŃSKU. Uważnie przeczytaj listę składników, bo chyba będziesz musiał wyskoczyć do sklepu z jedzeniem azjatyckim. Niektórych składników po prostu nie można zastąpić.

Krok 2

Najpierw przygotuj mięso: natrzyj je solą i pieprzem, obsmaż na oliwie z masłem z każdej strony na mocnym ogniu, aby dobrze zamknąć pory. Nie nakłuwaj widelcem podczas smażenia, bo ucieknie cały sok. Mięso ułóż na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z włączonym termoobiegiem). Piecz 6-7 minut. Możesz także opiec mięso pod „salamandrą”, czyli rozgrzanym grillem piekarnika. W czasie, gdy mięso się piecze, przygotuj sos: wymieszaj musztardę z octem ryżowym i winnym. Powoli, ciągle mieszając trzepaczką, wlewaj olej słonecznikowy. Posól i popieprz do smaku, dodaj imbir i wasabi. Cały czas mieszając, wlewaj powoli olej sezamowy. Przygotuj sałatkę: wymieszaj rzodkiewki, kiełki, roszponkę i ogórka, polej sosem, jeszcze raz wymieszaj. Na wierzchu ułóż ciepłe mięso pokrojone w cienkie, ukośne plasterki. Posyp je sezamem i od razu podawaj.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z wołowiną po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z wołowiną po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z wołowiną po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z wołowiną po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z wołowiną po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z wołowiną po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z wołowiną po japońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z wołowiną po japońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej