Zupa jarzynowa na wołowinie z batatami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

394

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.1 sztuki

0.3 sztuki

0.1 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

4 łyżki

5 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć i pokroić na kawałki mięso. Ułożyć w garnku. Obrać i umyć warzywa. Pokroić: - ziemniaki, batat, pietruszkę i seler w kostkę - kapustę posiekać w paseczki - marchew w talarki - por i ogórek w pół plasterki - pomidor obrany ze skórki w kostkę i dołożyć do mięsa.

Krok 2

Zalać wodą. Dodać kostki Rosół z kury i Bulion cielęcy. Gotować 1 godzinę na małym gazie. Wkruszyć kostkę pietruszkową. Doprawić do smaku Delikatem w płynie. Zagęścić zupę zasmażką błyskawiczną. Wsypać koperek. Wyjąć mięso. Obrać pozostawiając chude kawałki.

Krok 3

Podawać układając na talerzu kawałki mięsa, zalewając zupą i dokładając kleks kwaśnej śmietany. Posypać zieleniną .

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej