Zupa jarzynowa na wołowinie z batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa na wołowinie z batatami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 szklanek

0.1 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

0.1 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.3 sztuki

4 łyżki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć i pokroić na kawałki mięso. Ułożyć w garnku. Obrać i umyć warzywa. Pokroić: - ziemniaki, batat, pietruszkę i seler w kostkę - kapustę posiekać w paseczki - marchew w talarki - por i ogórek w pół plasterki - pomidor obrany ze skórki w kostkę i dołożyć do mięsa.

Krok 2

Zalać wodą. Dodać kostki Rosół z kury i Bulion cielęcy. Gotować 1 godzinę na małym gazie. Wkruszyć kostkę pietruszkową. Doprawić do smaku Delikatem w płynie. Zagęścić zupę zasmażką błyskawiczną. Wsypać koperek. Wyjąć mięso. Obrać pozostawiając chude kawałki.

Krok 3

Podawać układając na talerzu kawałki mięsa, zalewając zupą i dokładając kleks kwaśnej śmietany. Posypać zieleniną .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej