Zupa jarzynowa na wołowinie z batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa na wołowinie z batatami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 szklanek

0.1 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

0.1 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

0.3 sztuki

4 łyżki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć i pokroić na kawałki mięso. Ułożyć w garnku. Obrać i umyć warzywa. Pokroić: - ziemniaki, batat, pietruszkę i seler w kostkę - kapustę posiekać w paseczki - marchew w talarki - por i ogórek w pół plasterki - pomidor obrany ze skórki w kostkę i dołożyć do mięsa.

Krok 2

Zalać wodą. Dodać kostki Rosół z kury i Bulion cielęcy. Gotować 1 godzinę na małym gazie. Wkruszyć kostkę pietruszkową. Doprawić do smaku Delikatem w płynie. Zagęścić zupę zasmażką błyskawiczną. Wsypać koperek. Wyjąć mięso. Obrać pozostawiając chude kawałki.

Krok 3

Podawać układając na talerzu kawałki mięsa, zalewając zupą i dokładając kleks kwaśnej śmietany. Posypać zieleniną .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej