Zupa jarzynowa na wołowinie z batatami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa na wołowinie z batatami

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.1 sztuki

0.3 sztuki

0.1 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

4 łyżki

5 szklanek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyć i pokroić na kawałki mięso. Ułożyć w garnku. Obrać i umyć warzywa. Pokroić: - ziemniaki, batat, pietruszkę i seler w kostkę - kapustę posiekać w paseczki - marchew w talarki - por i ogórek w pół plasterki - pomidor obrany ze skórki w kostkę i dołożyć do mięsa.

Krok 2

Zalać wodą. Dodać kostki Rosół z kury i Bulion cielęcy. Gotować 1 godzinę na małym gazie. Wkruszyć kostkę pietruszkową. Doprawić do smaku Delikatem w płynie. Zagęścić zupę zasmażką błyskawiczną. Wsypać koperek. Wyjąć mięso. Obrać pozostawiając chude kawałki.

Krok 3

Podawać układając na talerzu kawałki mięsa, zalewając zupą i dokładając kleks kwaśnej śmietany. Posypać zieleniną .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa na  wołowinie  z batatami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej