Składniki
0.5 szklanki
null
null
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
2 łyżki
6 szklanek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz marchew, cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Tak samo zrób z papryką i łodygami selera.
Krok 2
Warzywa wrzuć na rozgrzany olej i szybko obsmaż.
Krok 3
Zalej bulionem Knorr i wrzuć listki laurowe. Przypraw oregano i papryką.
Krok 4
Obrane pomidory pokrój na kawałeczki i dołóż do zupy, gotuj 20 minut.
Krok 5
Soczewicę przełóż do garnka z gotującymi się warzywami.
Krok 6
Poczekaj gdy zupa zawrze, a następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Na koniec dodaj groch. Przypraw solą i pieprzem.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej