Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

null

2 sztuki

null

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

6 szklanek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz marchew, cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Tak samo zrób z papryką i łodygami selera.

Krok 2

Warzywa wrzuć na rozgrzany olej i szybko obsmaż.

Krok 3

Zalej bulionem Knorr i wrzuć listki laurowe. Przypraw oregano i papryką.

Krok 4

Obrane pomidory pokrój na kawałeczki i dołóż do zupy, gotuj 20 minut.

Krok 5

Soczewicę przełóż do garnka z gotującymi się warzywami.

Krok 6

Poczekaj gdy zupa zawrze, a następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Na koniec dodaj groch. Przypraw solą i pieprzem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa jarzynowa z soczewicą i grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej