
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
null
2 sztuki
null
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 sztuki
6 szklanek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz marchew, cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Tak samo zrób z papryką i łodygami selera.
Krok 2
Warzywa wrzuć na rozgrzany olej i szybko obsmaż.
Krok 3
Zalej bulionem Knorr i wrzuć listki laurowe. Przypraw oregano i papryką.
Krok 4
Obrane pomidory pokrój na kawałeczki i dołóż do zupy, gotuj 20 minut.
Krok 5
Soczewicę przełóż do garnka z gotującymi się warzywami.
Krok 6
Poczekaj gdy zupa zawrze, a następnie zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Na koniec dodaj groch. Przypraw solą i pieprzem.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























