
Składniki
1 sztuka
0.3 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
5 łyżek
2 sztuki
0.25 pęczka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj ok. 1 litra wody, rozpuść w niej bulionetki Knorr. Kasze przesyp na sito i dokładnie wypłucz. Osącz u wrzuć do wrzącego bulionu, gotuj ok. 10 minut.
Krok 2
Warzywa oczyść i opłucz, osącz. Marchewkę i łodygę brokuła pokrój w niedużą kosteczkę. Różyczki brokuła podziel na małe kawałki. Selera naciowego posiekaj, ale niezbyt drobno. Botewinkę także posiekaj, razem z koperkiem.
Krok 3
Gdy kasza nieco zmięknie dorzuć marchewkę i łodygi brokuła, gotuj ok. 5 minut. Dodaj selera naciowego i różyczki, gotuj jeszcze jakieś 3 - 5 minut. Zestaw garnek z ognia. Śmietanę roztrzep z odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka. Dosyp posiekaną botwinkę i koperek - już nie gotuj!

Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































