
Składniki
4 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
0.3 sztuki
2 sztuki
0.25 pęczka
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj ok. 1 litra wody, rozpuść w niej bulionetki Knorr. Kasze przesyp na sito i dokładnie wypłucz. Osącz u wrzuć do wrzącego bulionu, gotuj ok. 10 minut.
Krok 2
Warzywa oczyść i opłucz, osącz. Marchewkę i łodygę brokuła pokrój w niedużą kosteczkę. Różyczki brokuła podziel na małe kawałki. Selera naciowego posiekaj, ale niezbyt drobno. Botewinkę także posiekaj, razem z koperkiem.
Krok 3
Gdy kasza nieco zmięknie dorzuć marchewkę i łodygi brokuła, gotuj ok. 5 minut. Dodaj selera naciowego i różyczki, gotuj jeszcze jakieś 3 - 5 minut. Zestaw garnek z ognia. Śmietanę roztrzep z odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka. Dosyp posiekaną botwinkę i koperek - już nie gotuj!
Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej