Nasi lemak – przepis na malezyjskie danie
Czym jest nasi lemak? Ten smakołyk zyskał miano potrawy narodowej. Sprawdźcie, jak go przygotować, żeby zrobił wrażenie na gościach.
Nasi lemak – co to jest?
Ryż nasi lemak jest narodowym daniem Malezji, cieszącym się popularnością również w Indonezji, Singapurze i na południu Tajlandii. Ta śniadaniowa potrawa powstaje z ryżu, pasty sambal, mięsa lub ryby oraz chrupiących orzeszków. Nazwa dania w dosłownym tłumaczeniu oznacza „tłusty ryż”. Nasi lemak podaje się z krewetkami w sosie sambal, ze smażonym kurczakiem, sadzonymi jajkami lub ikan bilis, czyli smażonymi sardelami. Uliczne wersje potrawy są serwowane zwykle w liściach bananowca, a w domu nasi lemak je się na talerzu.
Nasi lemak – przepis
Przygotujcie 150 g ryżu jaśminowego, 1 pierś z kurczaka, 400 ml mleczka kokosowego, 2 łyżeczki sosu sambal, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, łyżeczkę miodu, kawałek trawy cytrynowej, sok z połowy limonki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczyptę mielonego imbiru lub kawałek świeżego i olej do smażenia. Do tego 100 g orzeszków ziemnych, 2 jajka, 1 dymkę i 1 zielonego ogórka.
Pierś kurczaka zamarynujcie w imbirze, soku z limonki, sosie sojowym, oleju i miodzie, a następnie usmażcie na złoto. Ryż ugotujcie w mleku kokosowym oraz 300 ml wody i z kawałkiem trawy cytrynowej. Gotujcie ryż, aż stanie się kleisty. Pod koniec obróbki dodajcie sambal i paprykę. Ogórki i dymkę pokrójcie w kostkę, a jajka usmażcie na łyżce oleju. Na talerzu ułóżcie ryż, kurczaka, smażone jajka i ogórki. Posypcie nasi lemak połówkami orzeszków ziemnych i podawajcie na ciepło.
Komentarze (0)