Knedle czeskie z gulaszem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

34

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

783 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

25 gramów

0.75 szklanki

200 gramów

250 gramów

3 sztuki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w plastry, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Mięso pokrój w gruba dwu cm kostkę.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 1

Krok 2

Mięso podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, smaż aż zacznie skwierczeć na złoty kolor dodaj cebulę czosnek. Gulasz podlej około 500ml wody, dodaj ziele, liść laurowy oraz produkt Knorr do gulaszu. Całość duś pod częściowym przykryciem około 30 minut aż mięso zrobi się miękkie a sos zgęstnieje.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 2

Krok 3

W rondelku zagrzej mleko do temperatury 30*C , rozpuść w nim drożdże, cukier, szczyptę soli dodaj kilka łyżek maki do uzyskania kremowej konsystencji. Zaczyn przykryj ściereczka odstaw na około 20- 30 minut w ciepłe miejsce. Proces możemy lekko przyśpieszyć umieszczając miskę z zaczynem w ciepłej wodzie o temperaturze około 30*C. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj do niego 150g rozpuszczonego masła, 3 żółtka i resztę maki. Ciasto wyrób obficie je napowietrzając. Gdy będzie już gładkie umieść je w misce przykryj ściereczka i znów umieść w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto z miski zagnieć ponownie, urywając małe kęsy , uformuj z nich małe kule o średnicy do 8 cm. Kule ułóż na blasze przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie knedle ułóż na płaskim sicie wyłożonym lnianą ściereczka, całość przykryj ustaw nad garnkiem z gotująca się wodą, gotuj nad parą około 10-15 minut. Ugotowane Knedle przekrój na mniejsze dwa plastry polej porcją gulaszu z sosem, podawaj z sałatka np. z czerwonej kapusty.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Knedle możesz nafaszerować np. grzybami lub cebulą.

1

Opinie o przepisie

  • Ola Bromirska

    Ola Bromirska

    tak napeawdę to nasze pampuchy jak babcia robiła

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle czeskie z gulaszemKnedle czeskie z gulaszem

Tej niezwykle popularnej w Czechach potrawy powinien spróbować każdy, kto choć raz odwiedzi ten kraj. Dzięki tradycyjnej recepturze bez większego problemu odtworzysz knedle czeskie z gulaszem we własnym domu i przywrócisz miłe wspomnienia z podróży.

Dla kogo?

Dla spragnionych smaków typowych dla innych państw i regionów oraz dla tych, którzy raz po raz lubią odkrywać je na nowo!

Na jaką okazję?

Zaserwuj knedle czeskie swoim gościom podczas niedzielnego obiadu lub innego, bardziej odświętnego spotkania. Będzie to ciekawa alternatywa dla klasycznych dań kuchni polskiej.

Czy wiesz, że?

Knedle spotkać można także w kuchni niemieckiej. Stamtąd zresztą wywodzi się ich nazwa.

Dla urozmaicenia

Do knedli czeskich z gulaszem warto przyrządzić także tradycyjną, zasmażaną kapustę. To trio idealne!