Knedle czeskie - knedliki z gulaszem: przepis | Przepisy.pl pixel

Knedle czeskie z gulaszem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

39

295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

296 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

25 gramów

0.75 szklanki

200 gramów

150 gramów

3 sztuki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 listków

3 ziarna

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w plastry, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Mięso pokrój w gruba dwu cm kostkę.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 1

Krok 2

Mięso podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, smaż aż zacznie skwierczeć na złoty kolor dodaj cebulę czosnek. Gulasz podlej około 500ml wody, dodaj ziele, liść laurowy oraz produkt Knorr do gulaszu. Całość duś pod częściowym przykryciem około 30 minut aż mięso zrobi się miękkie a sos zgęstnieje.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 2

Krok 3

W rondelku zagrzej mleko do temperatury 30*C , rozpuść w nim drożdże, cukier, szczyptę soli dodaj kilka łyżek maki do uzyskania kremowej konsystencji. Zaczyn przykryj ściereczka odstaw na około 20- 30 minut w ciepłe miejsce. Proces możemy lekko przyśpieszyć umieszczając miskę z zaczynem w ciepłej wodzie o temperaturze około 30*C. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj do niego 150g rozpuszczonego masła, 3 żółtka i resztę maki. Ciasto wyrób obficie je napowietrzając. Gdy będzie już gładkie umieść je w misce przykryj ściereczka i znów umieść w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto z miski zagnieć ponownie, urywając małe kęsy , uformuj z nich małe kule o średnicy do 8 cm. Kule ułóż na blasze przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie knedle ułóż na płaskim sicie wyłożonym lnianą ściereczka, całość przykryj ustaw nad garnkiem z gotująca się wodą, gotuj nad parą około 10-15 minut. Ugotowane Knedle przekrój na mniejsze dwa plastry polej porcją gulaszu z sosem, podawaj z sałatka np. z czerwonej kapusty.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Knedle możesz nafaszerować np. grzybami lub cebulą.

4

Opinie o przepisie

  • Edek

    Edek , 19.08.2023

    Nieścisłość dotyczy tez czasu przygotowania…. same pampuchy należy odstawic na około 20- 30 minut a później jeszcze już gotowe kule należy odstawic na conajmniej 20 minut … a później gotować 10-15 minut … razem wychodzi wiec minimum 50 minut a maksymalnie 65 minut a podano czas 30 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tetro

    Tetro , 06.07.2021

    Bułki na parze mniam czekam na buritto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Mis

    Marta Mis , 11.05.2020

    W przepisie jest niejasność, w produktach do przygotowania jest 250g masła, a w opisie należy dodać 150g Która waga jest poprawna?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Bromirska

    Ola Bromirska , 15.09.2019

    tak napeawdę to nasze pampuchy jak babcia robiła

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle czeskie z gulaszemKnedle czeskie z gulaszem

Tej niezwykle popularnej w Czechach potrawy powinien spróbować każdy, kto choć raz odwiedzi ten kraj. Dzięki tradycyjnej recepturze bez większego problemu odtworzysz knedle czeskie z gulaszem we własnym domu i przywrócisz miłe wspomnienia z podróży.

Dla kogo?

Dla spragnionych smaków typowych dla innych państw i regionów oraz dla tych, którzy raz po raz lubią odkrywać je na nowo!

Na jaką okazję?

Zaserwuj knedle czeskie swoim gościom podczas niedzielnego obiadu lub innego, bardziej odświętnego spotkania. Będzie to ciekawa alternatywa dla klasycznych dań kuchni polskiej.

Czy wiesz, że?

Knedle spotkać można także w kuchni niemieckiej. Stamtąd zresztą wywodzi się ich nazwa.

Dla urozmaicenia

Do knedli czeskich z gulaszem warto przyrządzić także tradycyjną, zasmażaną kapustę. To trio idealne!