Knedle czeskie - knedliki z gulaszem: przepis | Przepisy.pl pixel

Knedle czeskie z gulaszem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

35

293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

25 gramów

0.75 szklanki

200 gramów

150 gramów

3 sztuki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 listków

3 ziarna

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w plastry, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Mięso pokrój w gruba dwu cm kostkę.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 1

Krok 2

Mięso podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, smaż aż zacznie skwierczeć na złoty kolor dodaj cebulę czosnek. Gulasz podlej około 500ml wody, dodaj ziele, liść laurowy oraz produkt Knorr do gulaszu. Całość duś pod częściowym przykryciem około 30 minut aż mięso zrobi się miękkie a sos zgęstnieje.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 2

Krok 3

W rondelku zagrzej mleko do temperatury 30*C , rozpuść w nim drożdże, cukier, szczyptę soli dodaj kilka łyżek maki do uzyskania kremowej konsystencji. Zaczyn przykryj ściereczka odstaw na około 20- 30 minut w ciepłe miejsce. Proces możemy lekko przyśpieszyć umieszczając miskę z zaczynem w ciepłej wodzie o temperaturze około 30*C. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj do niego 150g rozpuszczonego masła, 3 żółtka i resztę maki. Ciasto wyrób obficie je napowietrzając. Gdy będzie już gładkie umieść je w misce przykryj ściereczka i znów umieść w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto z miski zagnieć ponownie, urywając małe kęsy , uformuj z nich małe kule o średnicy do 8 cm. Kule ułóż na blasze przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie knedle ułóż na płaskim sicie wyłożonym lnianą ściereczka, całość przykryj ustaw nad garnkiem z gotująca się wodą, gotuj nad parą około 10-15 minut. Ugotowane Knedle przekrój na mniejsze dwa plastry polej porcją gulaszu z sosem, podawaj z sałatka np. z czerwonej kapusty.

Knedle czeskie z gulaszem - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Knedle możesz nafaszerować np. grzybami lub cebulą.

3

Opinie o przepisie

  • Tetro

    Tetro , 06.07.2021

    Bułki na parze mniam czekam na buritto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Mis

    Marta Mis , 11.05.2020

    W przepisie jest niejasność, w produktach do przygotowania jest 250g masła, a w opisie należy dodać 150g Która waga jest poprawna?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Bromirska

    Ola Bromirska , 15.09.2019

    tak napeawdę to nasze pampuchy jak babcia robiła

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle czeskie z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Knedle czeskie z gulaszemKnedle czeskie z gulaszem

Tej niezwykle popularnej w Czechach potrawy powinien spróbować każdy, kto choć raz odwiedzi ten kraj. Dzięki tradycyjnej recepturze bez większego problemu odtworzysz knedle czeskie z gulaszem we własnym domu i przywrócisz miłe wspomnienia z podróży.

Dla kogo?

Dla spragnionych smaków typowych dla innych państw i regionów oraz dla tych, którzy raz po raz lubią odkrywać je na nowo!

Na jaką okazję?

Zaserwuj knedle czeskie swoim gościom podczas niedzielnego obiadu lub innego, bardziej odświętnego spotkania. Będzie to ciekawa alternatywa dla klasycznych dań kuchni polskiej.

Czy wiesz, że?

Knedle spotkać można także w kuchni niemieckiej. Stamtąd zresztą wywodzi się ich nazwa.

Dla urozmaicenia

Do knedli czeskich z gulaszem warto przyrządzić także tradycyjną, zasmażaną kapustę. To trio idealne!