Kuchnia czeska wydaje się być bardzo zbliżona do polskich specjałów, które znamy na wylot. Trudno nie mieć takich skojarzeń, w końcu sąsiedzkie wpływy kulinarne na przestrzeni wielu lat miały okazję dość swobodnie się przenikać. Mimo to tradycyjne dania czeskie nadal mogą skrywać niejedną niespodziankę. Zamiast kolejny raz zajadać się włoską pizzą, japońskim sushi czy amerykańskim hamburgerem, zerknijmy, co piszczy w daniach czeskich. Pysznych inspiracji na codzienny i świąteczny obiad z potraw czeskich wcale nie trzeba szukać daleko!
Knedliki przede wszystkim!
Wybierając się na wyprawę do Czech, większość turystów jako punkt obowiązkowy wycieczki wpisuje na swojej liście skosztowanie knedli czeskich z gulaszem. To bardzo charakterystyczne danie mączne, które doskonale pasuje do wielu dań czeskich, ale trzeba przyznać, że z gęstymi sosami i zupami smakuje zdecydowanie najlepiej. Jeśli szukacie tradycyjnych potraw czeskich, nie mogliście trafić lepiej! Zdarza się, że w ich recepturze używane są również gotowane ziemniaki. Instrukcję, jak je zamienić w wyborny posiłek, znajdziecie w naszym przepisie na czeskie knedliczki. Kulinarna podróż zajmie wam zaledwie pół godziny, więc nie musicie czekać na specjalną okazję.
Kuchnia czeska, czyli czas na konkrety
Wszyscy mięsożercy na pokład! Czeskie potrawy mięsami stoją, a wybierać można spośród najróżniejszych gatunków. Gulasze, rolady i pieczenie z wieprzowiny, wołowiny i cielęciny zawojują Wasze podniebienia. W tym kraju chętnie jada się także drób, a ogromną popularnością cieszy się zwłaszcza pieczona gęś. Gdy jednak macie ochotę na naprawdę solidny posiłek, golonka pieczona w piwie i podawana z kiszoną kapustą na pewno spełni wasze oczekiwania. Nie można zapomnieć o innym klasyku, czyli złocistym serze po czesku z sałatką z ogórka kiszonego. Bez żadnych oporów można umieścić go w gronie posiłków, określanych mianem „comfort food”, czyli jedzenia, po którym nie można się nie uśmiechnąć.
Czy można bez mięsa?
Jasne, że tak! Co prawda trudno zaliczać czeskie dania do tych najbardziej dietetycznych, ale raz na czas można pozwolić sobie na małe odstępstwo od skrupulatnego liczenia kalorii. Najważniejsze, że wegetarianie i osoby ograniczające ilość mięsa w menu też będą mogły zapoznać się z potrawami czeskimi od kuchni. W puszystych pampuchach drożdżowych z grzybami znajdziecie nie tylko leśne skarby, ale też biały mak, szczypiorek, suszone śliwki i oscypek. Na warzywnym bulionie przyrządzicie kremową zupę czosnkową, która okaże się idealnym sposobem na rozgrzanie w chłodniejsze dni.
Kuchnia czeska – przepisy na słodko
Wygląda na to, że wiecie już, jak zorganizować spotkanie przy stole, podczas którego przywołacie atmosferę czeskich domów i restauracji. Omówiliśmy pomysły na przystawki, dania główne i przekąski. Pozostał tylko deser! Przed wami kołacz z kruszonką w wersji podstawowej. Smakuje wyśmienicie, ale gdy już nabierzecie wprawy, możecie urozmaicać go powidłami albo orzechami. Wasza kulinarna intuicja z pewnością was nie zawiedzie.
Komentarze (0)