
Składniki
600 gramów
200 gramów
25 gramów
0.75 szklanki
250 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
500 gramów
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
150 gramów
100 gramów
1 pęczek
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i grzyby pokrój w plastry, posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior i suszoną śliwkę, ser oscypek zetrzyj na tarce.

Krok 2
W rondelku zagrzej mleko do temperatury 30*C , rozpuść w nim drożdże, cukier, szczyptę soli, dodaj kilka łyżek mąki do uzyskania kremowej konsystencji. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na około 20- 30 minut w ciepłe miejsce. Proces możemy lekko przyśpieszyć umieszczając miskę z zaczynem w ciepłej wodzie o temperaturze około 30*C. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj do niego 150g rozpuszczonego masła, 3 żółtka i resztę mąki. Ciasto wyrób obficie je napowietrzając. Gdy będzie już gładkie umieść je w misce, przykryj ściereczką i znów umieść w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Krok 3
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, grzyby i czosnek. Grzyby przełóż do miski, wystudź je, dodaj śliwki, tarty ser, szczypior, pietruszkę, majeranek, pieprz oraz jeśli uznasz to za konieczne szczyptę soli do smaku.

Krok 4
Wyrośnięte ciasto z miski zagnieć ponownie urywając małe kęsy. Rozwałkuj je na desce podsypanej mąką do grubości około 8 mm, z ciasta wytnij szklanką placki o średnicy do 8 cm.

Krok 5
W środek placka nałóż farsz - zamknij wokół farszu tworząc foremną kulę średnicy około 3-4 cm. Kule z farszem ułóż na blasze, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.

Krok 6
Wyrośnięte kule ułóż na płaskim sicie wyłożonym lnianą ściereczka, całość przykryj i ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Pampuchy gotuj nad parą około 10-15 minut. Ugotowane wyłóż na półmisek i polej z wierzchu resztą rozpuszczonego masła z makiem.


Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować pampuchy z farszem owocowym, mięsnym lub z białym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pampuchy drożdżowe z grzybami
Dziś już nieco odchodzi się od tradycyjnych, uwielbianych przez pokolenia potraw. Warto jednak mieć w zanadrzu przepisy na kilka z nich – na te najbardziej ulubione, najciekawsze i najchętniej przygotowywane w naszych domach! Pampuchy drożdżowe z grzybami na pewno nieraz zagoszczą na Twoim stole.
Dla kogo?
Pampuchy drożdżowe z grzybami to znakomita okazja, by przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.
Na jaką okazję?
Na śniadanie – wyśmienite! Na obiad – jeszcze lepsze. Na kolację – jak znalazł! Pampuchy drożdżowe z grzybowym nadzieniem odnajdą się doskonale przy każdej okazji.
Czy wiesz, że?
Świeże drożdże powinny być lekko wilgotne i mieć charakterystyczny, dość słodki zapach. Nie mogą być zbytnio przesuszone czy popękane – to znak, że coś z nimi nie tak.
Dla urozmaicenia
Do farszu dla pampuchów idealnie nadadzą się grzyby leśne. Podgrzybki, borowiki, kurki i inne. Jeśli natomiast nie masz ich pod ręką, równie dobrze użyć możesz pieczarek lub boczniaków.