Pampuchy drożdżowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pampuchy drożdżowe z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

25 gramów

0.75 szklanki

250 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

500 gramów

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 gramów

100 gramów

1 pęczek

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i grzyby pokrój w plastry, posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior i suszoną śliwkę, ser oscypek zetrzyj na tarce.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 1

Krok 2

W rondelku zagrzej mleko do temperatury 30*C , rozpuść w nim drożdże, cukier, szczyptę soli, dodaj kilka łyżek mąki do uzyskania kremowej konsystencji. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na około 20- 30 minut w ciepłe miejsce. Proces możemy lekko przyśpieszyć umieszczając miskę z zaczynem w ciepłej wodzie o temperaturze około 30*C. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj do niego 150g rozpuszczonego masła, 3 żółtka i resztę mąki. Ciasto wyrób obficie je napowietrzając. Gdy będzie już gładkie umieść je w misce, przykryj ściereczką i znów umieść w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 2

Krok 3

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, grzyby i czosnek. Grzyby przełóż do miski, wystudź je, dodaj śliwki, tarty ser, szczypior, pietruszkę, majeranek, pieprz oraz jeśli uznasz to za konieczne szczyptę soli do smaku.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto z miski zagnieć ponownie urywając małe kęsy. Rozwałkuj je na desce podsypanej mąką do grubości około 8 mm, z ciasta wytnij szklanką placki o średnicy do 8 cm.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 4

Krok 5

W środek placka nałóż farsz - zamknij wokół farszu tworząc foremną kulę średnicy około 3-4 cm. Kule z farszem ułóż na blasze, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 5

Krok 6

Wyrośnięte kule ułóż na płaskim sicie wyłożonym lnianą ściereczka, całość przykryj i ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Pampuchy gotuj nad parą około 10-15 minut. Ugotowane wyłóż na półmisek i polej z wierzchu resztą rozpuszczonego masła z makiem.

Pampuchy drożdżowe z grzybami - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować pampuchy z farszem owocowym, mięsnym lub z białym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pampuchy drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pampuchy drożdżowe z grzybamiPampuchy drożdżowe z grzybami

Dziś już nieco odchodzi się od tradycyjnych, uwielbianych przez pokolenia potraw. Warto jednak mieć w zanadrzu przepisy na kilka z nich – na te najbardziej ulubione, najciekawsze i najchętniej przygotowywane w naszych domach! Pampuchy drożdżowe z grzybami na pewno nieraz zagoszczą na Twoim stole.

Dla kogo?

Pampuchy drożdżowe z grzybami to znakomita okazja, by przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

Na jaką okazję?

Na śniadanie – wyśmienite! Na obiad – jeszcze lepsze. Na kolację – jak znalazł! Pampuchy drożdżowe z grzybowym nadzieniem odnajdą się doskonale przy każdej okazji.

Czy wiesz, że?

Świeże drożdże powinny być lekko wilgotne i mieć charakterystyczny, dość słodki zapach. Nie mogą być zbytnio przesuszone czy popękane – to znak, że coś z nimi nie tak.

Dla urozmaicenia

Do farszu dla pampuchów idealnie nadadzą się grzyby leśne. Podgrzybki, borowiki, kurki i inne. Jeśli natomiast nie masz ich pod ręką, równie dobrze użyć możesz pieczarek lub boczniaków.