Duszona baranina z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Duszona baranina z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

96 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 litr

2 sztuki

150 gramów

0.2 szklanki

1 pęczek

150 gramów

1 sztuka

2 ziarna

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę do mięs pieczeniową Knorr rozpuść w litrze wrzącej wody, dodaj liść oraz ziele angielskie.

Krok 2

Mięso oczyść i pokrój w grubą gulaszową kostkę. Cebulę oraz dynię pokrój w równe duże kawałki. Oliwki pokrój w krążki, a kolendrę posiekaj.

Krok 3

Mięso oprósz mąką wymieszaną z przyprawą Knorr i obsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodaj pozostałe składniki i smaż chwilę razem, na mocnym ogniu.

Krok 4

Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie zalej bulionem przygotowanym z Esencji doduszonych mięs Knorr.

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i duś w nim potrawę przez ok. 45-60 minut, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie i posyp potrawę pokrojonym w kostkę serem. Tuż przed podaniem posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona baranina z warzywamiDuszona baranina z warzywami

Baranina jest mięsem dosyć rzadko spotykanym we współczesnej polskiej kuchni, będzie więc stanowiła oryginalną propozycję obiadową. Jeśli masz ochotę ją przyrządzić, uduś ją z warzywami. Dzięki takiemu sposobowi obróbki mięso będzie miękkie i soczyste, a wszystkie smaki dania się przenikną. Baraninę podsmaż wcześniej na patelni, pokrojoną w niewielkie kawałki. Dzięki temu soki mięsa pozostaną wewnątrz i po przyrządzeniu będzie ono delikatniejsze. Z czym przyrządzić baraninę? Wybierz np. dynię, cebulę oraz oliwki. Mieszanka słodkiej dyni z ostrą cebulą i wyrazistymi oliwkami będzie bardzo udana. Zamiast dyni nadawać się będą także bataty, czyli słodkie ziemniaki. Jeśli lubisz dania z dużą ilością warzyw dodaj marchewkę i selera. Baraninę i warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej bulionem, a następnie duś w piekarniku do miękkości. Danie podawaj z ziemniaczanym purée, posypane świeżo posiekaną kolendrą. Z naszymi przepisami przekonasz się, że gotowanie może być naprawdę łatwe i przyjemne. Przyrządź duszoną baraninę z warzywami i spróbuj, jaka jest pyszna.