Baranina duszona z warzywami - przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Duszona baranina z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 litr

2 sztuki

150 gramów

0.2 szklanki

1 pęczek

150 gramów

1 sztuka

2 ziarna

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę do mięs pieczeniową Knorr rozpuść w litrze wrzącej wody, dodaj liść oraz ziele angielskie.

Krok 2

Mięso oczyść i pokrój w grubą gulaszową kostkę. Cebulę oraz dynię pokrój w równe duże kawałki. Oliwki pokrój w krążki, a kolendrę posiekaj.

Krok 3

Mięso oprósz mąką wymieszaną z przyprawą Knorr i obsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodaj pozostałe składniki i smaż chwilę razem, na mocnym ogniu.

Krok 4

Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie zalej bulionem przygotowanym z Esencji doduszonych mięs Knorr.

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i duś w nim potrawę przez ok. 45-60 minut, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie i posyp potrawę pokrojonym w kostkę serem. Tuż przed podaniem posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona baranina z warzywamiDuszona baranina z warzywami

Baranina jest mięsem dosyć rzadko spotykanym we współczesnej polskiej kuchni, będzie więc stanowiła oryginalną propozycję obiadową. Jeśli masz ochotę ją przyrządzić, uduś ją z warzywami. Dzięki takiemu sposobowi obróbki mięso będzie miękkie i soczyste, a wszystkie smaki dania się przenikną. Baraninę podsmaż wcześniej na patelni, pokrojoną w niewielkie kawałki. Dzięki temu soki mięsa pozostaną wewnątrz i po przyrządzeniu będzie ono delikatniejsze. Z czym przyrządzić baraninę? Wybierz np. dynię, cebulę oraz oliwki. Mieszanka słodkiej dyni z ostrą cebulą i wyrazistymi oliwkami będzie bardzo udana. Zamiast dyni nadawać się będą także bataty, czyli słodkie ziemniaki. Jeśli lubisz dania z dużą ilością warzyw dodaj marchewkę i selera. Baraninę i warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej bulionem, a następnie duś w piekarniku do miękkości. Danie podawaj z ziemniaczanym purée, posypane świeżo posiekaną kolendrą. Z naszymi przepisami przekonasz się, że gotowanie może być naprawdę łatwe i przyjemne. Przyrządź duszoną baraninę z warzywami i spróbuj, jaka jest pyszna.