Baranina duszona z warzywami - przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Duszona baranina z warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 litr

2 sztuki

150 gramów

0.2 szklanki

1 pęczek

150 gramów

1 sztuka

2 ziarna

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę do mięs pieczeniową Knorr rozpuść w litrze wrzącej wody, dodaj liść oraz ziele angielskie.

Krok 2

Mięso oczyść i pokrój w grubą gulaszową kostkę. Cebulę oraz dynię pokrój w równe duże kawałki. Oliwki pokrój w krążki, a kolendrę posiekaj.

Krok 3

Mięso oprósz mąką wymieszaną z przyprawą Knorr i obsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodaj pozostałe składniki i smaż chwilę razem, na mocnym ogniu.

Krok 4

Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie zalej bulionem przygotowanym z Esencji doduszonych mięs Knorr.

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i duś w nim potrawę przez ok. 45-60 minut, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie i posyp potrawę pokrojonym w kostkę serem. Tuż przed podaniem posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona baranina z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Azjatycka zupa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona baranina z warzywamiDuszona baranina z warzywami

Baranina jest mięsem dosyć rzadko spotykanym we współczesnej polskiej kuchni, będzie więc stanowiła oryginalną propozycję obiadową. Jeśli masz ochotę ją przyrządzić, uduś ją z warzywami. Dzięki takiemu sposobowi obróbki mięso będzie miękkie i soczyste, a wszystkie smaki dania się przenikną. Baraninę podsmaż wcześniej na patelni, pokrojoną w niewielkie kawałki. Dzięki temu soki mięsa pozostaną wewnątrz i po przyrządzeniu będzie ono delikatniejsze. Z czym przyrządzić baraninę? Wybierz np. dynię, cebulę oraz oliwki. Mieszanka słodkiej dyni z ostrą cebulą i wyrazistymi oliwkami będzie bardzo udana. Zamiast dyni nadawać się będą także bataty, czyli słodkie ziemniaki. Jeśli lubisz dania z dużą ilością warzyw dodaj marchewkę i selera. Baraninę i warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej bulionem, a następnie duś w piekarniku do miękkości. Danie podawaj z ziemniaczanym purée, posypane świeżo posiekaną kolendrą. Z naszymi przepisami przekonasz się, że gotowanie może być naprawdę łatwe i przyjemne. Przyrządź duszoną baraninę z warzywami i spróbuj, jaka jest pyszna.