Gulasz pieczony w piekarniku z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Gulasz z pieczonymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i upiecz w piekarniku w 180 st. C przez ok. 25 min.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Boczek, marchew i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na maśle.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę, Fix Knorr i groszek. Wymieszaj i gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Podawaj z upieczonymi ziemniakami i natką pietruszki.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z pieczonymi ziemniakamiGulasz z pieczonymi ziemniakami

Gęsty sos mięsno-warzywny i chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaki to najlepszy dowód na to, że pyszne dania, którymi śmiało można pochwalić się przed rodziną i znajomymi, wcale nie muszą być czasochłonne i trudne. Gulasz do tej pory jadaliście tylko od święta? Na przysmak według naszego przepisu na gulasz z pieczonymi ziemniakami będziecie pozwalać sobie znacznie częściej.

Dla kogo?

Fani tradycyjnych potraw mogą już zacierać ręce i z podniesionym czołem wchodzić do kuchni. Prosta potrawa gulaszowa nie może się nie udać.

Na jaką okazję?

Gulasz z pieczonymi ziemniakami to strzał w dziesiątkę, gdy planujecie zaprosić gości na wieczorne spotkanie i chcecie poczęstować ich czymś więcej niż tylko sałatką oraz chrupiącymi przekąskami.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki będą jeszcze bardziej aromatyczne, gdy przyprawicie je rozmarynem lub tymiankiem.

Dla urozmaicenia:

Z dodatkami do przepisu na gulasz warto eksperymentować. Pieczone ziemniaki od czasu do czasu zamieńcie na placki ziemniaczane, kluski śląskie i kaszę gryczaną.