Gulasz pieczony w piekarniku z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Gulasz z pieczonymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i upiecz w piekarniku w 180 st. C przez ok. 25 min.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Boczek, marchew i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na maśle.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę, Fix Knorr i groszek. Wymieszaj i gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Podawaj z upieczonymi ziemniakami i natką pietruszki.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z pieczonymi ziemniakamiGulasz z pieczonymi ziemniakami

Gęsty sos mięsno-warzywny i chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaki to najlepszy dowód na to, że pyszne dania, którymi śmiało można pochwalić się przed rodziną i znajomymi, wcale nie muszą być czasochłonne i trudne. Gulasz do tej pory jadaliście tylko od święta? Na przysmak według naszego przepisu na gulasz z pieczonymi ziemniakami będziecie pozwalać sobie znacznie częściej.

Dla kogo?

Fani tradycyjnych potraw mogą już zacierać ręce i z podniesionym czołem wchodzić do kuchni. Prosta potrawa gulaszowa nie może się nie udać.

Na jaką okazję?

Gulasz z pieczonymi ziemniakami to strzał w dziesiątkę, gdy planujecie zaprosić gości na wieczorne spotkanie i chcecie poczęstować ich czymś więcej niż tylko sałatką oraz chrupiącymi przekąskami.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki będą jeszcze bardziej aromatyczne, gdy przyprawicie je rozmarynem lub tymiankiem.

Dla urozmaicenia:

Z dodatkami do przepisu na gulasz warto eksperymentować. Pieczone ziemniaki od czasu do czasu zamieńcie na placki ziemniaczane, kluski śląskie i kaszę gryczaną.