Gulasz pieczony w piekarniku z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Gulasz z pieczonymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i upiecz w piekarniku w 180 st. C przez ok. 25 min.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Boczek, marchew i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na maśle.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę, Fix Knorr i groszek. Wymieszaj i gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Podawaj z upieczonymi ziemniakami i natką pietruszki.

Gulasz z pieczonymi ziemniakami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z pieczonymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa brokułowa
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z pieczonymi ziemniakamiGulasz z pieczonymi ziemniakami

Gęsty sos mięsno-warzywny i chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaki to najlepszy dowód na to, że pyszne dania, którymi śmiało można pochwalić się przed rodziną i znajomymi, wcale nie muszą być czasochłonne i trudne. Gulasz do tej pory jadaliście tylko od święta? Na przysmak według naszego przepisu na gulasz z pieczonymi ziemniakami będziecie pozwalać sobie znacznie częściej.

Dla kogo?

Fani tradycyjnych potraw mogą już zacierać ręce i z podniesionym czołem wchodzić do kuchni. Prosta potrawa gulaszowa nie może się nie udać.

Na jaką okazję?

Gulasz z pieczonymi ziemniakami to strzał w dziesiątkę, gdy planujecie zaprosić gości na wieczorne spotkanie i chcecie poczęstować ich czymś więcej niż tylko sałatką oraz chrupiącymi przekąskami.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki będą jeszcze bardziej aromatyczne, gdy przyprawicie je rozmarynem lub tymiankiem.

Dla urozmaicenia:

Z dodatkami do przepisu na gulasz warto eksperymentować. Pieczone ziemniaki od czasu do czasu zamieńcie na placki ziemniaczane, kluski śląskie i kaszę gryczaną.