
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
0.5 szklanki
1 opakowanie
30 gramów
1 sztuka
2 łyżki
0.5 pęczka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, skrop oliwą i upiecz w piekarniku w 180 st. C przez ok. 25 min.

Krok 2
Boczek, marchew i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż w garnku na maśle.

Krok 3
Dodaj wodę, Fix Knorr i groszek. Wymieszaj i gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Podawaj z upieczonymi ziemniakami i natką pietruszki.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z pieczonymi ziemniakami
Gęsty sos mięsno-warzywny i chrupiące, wyjęte prosto z pieca ziemniaki to najlepszy dowód na to, że pyszne dania, którymi śmiało można pochwalić się przed rodziną i znajomymi, wcale nie muszą być czasochłonne i trudne. Gulasz do tej pory jadaliście tylko od święta? Na przysmak według naszego przepisu na gulasz z pieczonymi ziemniakami będziecie pozwalać sobie znacznie częściej.
Dla kogo?
Fani tradycyjnych potraw mogą już zacierać ręce i z podniesionym czołem wchodzić do kuchni. Prosta potrawa gulaszowa nie może się nie udać.
Na jaką okazję?
Gulasz z pieczonymi ziemniakami to strzał w dziesiątkę, gdy planujecie zaprosić gości na wieczorne spotkanie i chcecie poczęstować ich czymś więcej niż tylko sałatką oraz chrupiącymi przekąskami.
Czy wiesz, że?
Ziemniaki będą jeszcze bardziej aromatyczne, gdy przyprawicie je rozmarynem lub tymiankiem.
Dla urozmaicenia:
Z dodatkami do przepisu na gulasz warto eksperymentować. Pieczone ziemniaki od czasu do czasu zamieńcie na placki ziemniaczane, kluski śląskie i kaszę gryczaną.