Jagnięcina duszona z czosnkiem i cynamonem
łatwe
154 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
100 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
100 mililitrów
4 listków
4 sztuki
0.25 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jagnięcinę pokrój w kostkę.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż mięso na mocnym ogniu ze wszystkich stron. Dodaj drobno posiekane czosnek i pietruszkę.

Krok 3
Wlej ocet, liście laurowe, zgniecione wcześniej na desce goździki i cynamon. Zagotuj.

Krok 4
Duś pod przykryciem ok. 1 godz., aż mięso będzie całkowicie miękkie, niemal rozpadające się. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej