Dla zdrowia!

Szlachetne mięso jagnięciny ma w swoim składzie istotną ilość wartościowych składników z witaminą B12 na czele. Witamina ta pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego. W przypadku jagnięciny szczególną uwagę należy zwrócić na obecność witaminy D, wpływającej pozytywnie na układ odpornościowy i stan mięśni, kości oraz zębów.
Cynk zawarty w jagnięcinie pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz wspiera działanie funkcji poznawczych. Fosfor z kolei bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych. Dzięki jagnięcinie łatwiej będzie dostarczyć organizmowi niacynę, pomagającą zachować zdrową skórę i niwelować uczucie zmęczenia. Od razu chętniej wejdziemy do kuchni!
powrót do góryZainspiruj się!

Polskiej jagnięcinie także niczego nie brakuje. Jagnięcina podhalańska od 2012 roku zaliczana jest do produktów, posiadających Chronione Oznaczenie Geograficzne. Cieszy się uznaniem zwłaszcza na zachodzie Europy. Nie wypada więc jej nie spróbować!
Jagnięcina jest podstawą przepisu na hiszpański gulasz z białą fasolą, w którym smak mięsa zostaje podkreślony przez ostrą papryczkę oraz kapary. Równie apetyczne aromaty będą roznosić się po kuchni podczas przyrządzania zupy tunezyjskiej z jagnięciną. Kuchnie świata stoją przed nami otworem – jagnięcina będzie doskonałym pretekstem, by zgłębiać je coraz bardziej wnikliwie. Co skrywają klopsy po bałkańsku? Mnóstwo doskonałego smaku. W tym przypadku poznamy kolejną odsłonę jagnięciny, sięgając po mięso mielone.
Przepis na koftę z sosem neapolitańskim to umiejętne połączenie dania kojarzonego z krajami arabskimi z włoską nutą. Gotowanie uczy otwartości, a tego typu kombinacje tylko zachęcają do dalszych eksperymentów. Do uświetnienia ważnej uroczystości jagnięcina w miętowym sosie nadaje się idealnie. Lubicie klasyczne mięsna smaki? Aromatyczna pieczona jagnięcina z czerwoną cebulą jest odpowiednia, gdy przy naszym stole zasiadają kulinarni tradycjonaliści.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Świeżą porcję mięsa jagnięcego można rozpoznać na podstawie jasnoróżowej barwy. Tłuszcz powinien być biały, a cały kawałek odrobinę wilgotny. Należy jednak unikać mokrych, kapiących sztuk – to oznaka, że czasy świeżości mają już za sobą.
- Planując pieczenie jagnięciny, pamiętajmy o dodaniu do niej boczku lub słoniny. Tego rodzaju dodatki uchronią mięso przed wysuszeniem.
- Nie podawajmy jagnięciny od razu po zdjęciu z patelni lub wyjęciu z piekarnika. Poczekajmy kilka minut, by mogła „odpocząć”. Co nam to da? W tym czasie wyrówna się ciśnienie wewnątrz mięsa, powstałe podczas pieczenia. W momencie, gdy ciśnienie jest wysokie, to po przekrojeniu z mięsa wyciekną soki.
- Jagnięcina cieszy się dużą popularnością we Włoszech, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Grecji, Azji Środkowej, Indiach i Afryce północnej
- Mięso jagnięciny pochodzące z owiec różnych ras może różnić się w kwestii smaku i zapachu. Liczba ras owiec jest największa spośród wszystkich zwierząt hodowlanych.
- Najbardziej ceniona na świecie jest jagnięcina nowozelandzka. Można powiedzieć, że owce są uznawane w tej części świata za zwierzęcy symbol narodowy. Jednocześnie niezwykle delikatne mięso zapewniło Nowej Zelandii pozycję lidera w dziedzinie produkcji i eksportu jagnięciny.
powrót do góryZ czym to się je?

Polskie kulinaria mogą poszczycić się wieloma znakomitymi przepisami na mięsne potrawy, lecz niewiele z nich związanych jest z jagnięciną. Najwyższa pora, by odświeżyć kuchenne zwyczaje i stworzyć nowe, pyszne tradycje. Tym razem jagnięcina wystąpi w roli głównej. Można spotkać się z opiniami, że to mięso nie cieszy się popularnością ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach. Z pomocą przyjdą odpowiednie przyprawy. Obawiasz się, że jagnięcina nie jest dostępna w każdym sklepie mięsnym? Większe zainteresowanie kucharzy ma realną szansę, by zmienić ten stan rzeczy. Skoro najbardziej popularne obiekcje mamy za sobą, przyszedł czas na gotowanie.
Jagnięcina to młoda baranina pozyskiwana ze zwierząt od 6. do 12. miesiąca życia. Za największy rarytas uchodzi jagnięcina mleczna pochodząca z bardzo młodych jagniąt, karmionych wyłącznie mlekiem. Ogólnie rzecz ujmując, jest to mięso, które zachwyca najbardziej wybredne podniebienia. Właściwie przygotowane ma łagodną, rozpływającą się w ustach strukturę. Spora zawartość tłuszczu śródmięśniowego zapewnia niezwykłą soczystość. Należy jednak pamiętać, że jagnięcina jest mięsem delikatnym, które wymaga uwagi podczas przyrządzania. Zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że twardnieje i traci swoje walory.
Niezwykle ważną kwestią jest zamarynowanie i przyprawienie jagnięciny. W przeciwieństwie do cielęciny możemy pozwolić sobie na większą dozę kulinarnego szaleństwa. Wyraziste i pikantne składniki dodadzą jagnięcinie temperamentu bez zdominowania jej smaku. Twórzmy aromatyczne mieszanki wedle uznania, lecz pamiętajmy też, by nie przedobrzyć. Przesada, jak w przypadku każdego produktu, nie jest wskazana. Jeśli zapach jagnięciny okaże się dla nas zbyt mocny, namoczmy ją w mleku dzień przed właściwym gotowaniem. Możemy wykorzystać miętę, kolendrę, tymianek, rozmaryn, estragon i cząber.
Do zrobienia marynaty przyda się także liść laurowy. Jagnięcina jest przysmakiem, który możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Przekonamy się o tym najlepiej, próbując różnorodnych rozwiązań w kwestii marynaty. Jednym z najbardziej klasycznych składników jest czerwone, wytrawne wino. Produkty pokroju soku z cytryny, kefiru, maślanki i jogurtu naturalnego zmiękczą mięso jagnięciny, sprawiając, że będzie fantastycznie kruche. Miłośnicy wyrazistych smaków powinni postawić na marynatę z porcją musztardy. Ciekawym zestawem będą chili, kurkuma oraz cebula. Lubicie czosnek? Połączcie go z imbirem, kminkiem, kolendrą i oliwą z oliwek. Bardziej orientalnie zrobi się dzięki cynamonowi, goździkom, kardamonowi i gałce muszkatołowej.
Eksperymentujmy z innymi dodatkami, w tym owocami i bakaliami. Rodzynki lub figi znakomicie komponują się z jagnięciną. Cytrusy i trawa cytrynowa nadają jej orzeźwiającego charakteru. Oliwki, anchois i orzechy także warto mieć pod ręką.
Wiemy już, czego potrzebujemy, by wydobyć z jagnięciny wszystko to, co najlepsze. Zatem jakie dania możemy przygotować? Trudno będzie wszystko zapamiętać – możliwości jest naprawdę dużo. Mięso jagnięciny możemy dusić, smażyć, piec i grillować. Jagnięce żeberka będą wyśmienitą odmianą od wieprzowych, z którymi spotykamy się najczęściej. Najprostszymi sposobami na przyrządzenie jagnięciny będą pulpety, steki i kotlety. Dania idealne, gdy dopiero poznajemy to apetyczne mięso. Używa się go do wyrabiania kiełbas oraz komponowania pachnących wywarów na zupy, w tym uwielbianą kwaśnicę.
Jagnięcinę znajdziemy w przepisach, pochodzących z różnych stron świata. Jest kluczowym elementem tureckiego kebabu. Możemy użyć jej do bogatych w różnorodne składniki potraw typu curry, pilaw lub tagine. Z tak szlachetnym składnikiem od razu zyskają na wytworności. Mięso jagnięce wykorzystamy do pieczeni, zapiekanek i jako nadzienie do pierogów. Podawajmy je tak, jak najbardziej lubimy. Z ryżem, kaszą lub ziemniakami w dowolnej formie.
powrót do góry
Komentarze (0)