Piersi z kurczaka zawijane w boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka zawijane w boczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
641 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

619 osób wydrukowało

Pobierz pdf

980 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

5 plastrów

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, oczyść z kawałków tłuszczu, oprósz solą, rozmarynem i ostrą papryką, zawiń w plasterki boczku.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na patelni, na oliwie, po dwie minuty z każdej strony. Piersi przełóż na bok.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj również pokrojone w kostkę pomidory. Na powrót umieść pierś z kurczaka.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem zalej białym winem wymieszanym z sosem Knorr.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 4

Krok 5

Kurczaka duś pod przykryciem około 10 minut. Podawaj na ryżu lub puree ziemniaczanym.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • chaim.sylwia95@gmail.com

    chaim.sylwia95@gmail.com , 04.12.2022

    Czy wino ma być słodkie, pół słodkie, wytrwane czy pół wytrwane?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • monikamurawska511@gmail.com

    monikamurawska511@gmail.com , 10.09.2022

    Plastry boczku czy szynki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka zawijane w boczekPiersi z kurczaka zawijane w boczek

Filety umyj, oczyść z kawałków tłuszczu, oprósz solą, rozmarynem i ostrą papryką, zawiń w plasterki boczku.