Piersi z kurczaka zawijane w boczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka zawijane w boczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

heart
637 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

609 osób wydrukowało

Pobierz pdf

954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

5 plastrów

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety umyj, oczyść z kawałków tłuszczu, oprósz solą, rozmarynem i ostrą papryką, zawiń w plasterki boczku.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na patelni, na oliwie, po dwie minuty z każdej strony. Piersi przełóż na bok.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj również pokrojone w kostkę pomidory. Na powrót umieść pierś z kurczaka.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem zalej białym winem wymieszanym z sosem Knorr.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 4

Krok 5

Kurczaka duś pod przykryciem około 10 minut. Podawaj na ryżu lub puree ziemniaczanym.

Piersi z kurczaka zawijane w boczek - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • chaim.sylwia95@gmail.com

    chaim.sylwia95@gmail.com , 04.12.2022

    Czy wino ma być słodkie, pół słodkie, wytrwane czy pół wytrwane?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • monikamurawska511@gmail.com

    monikamurawska511@gmail.com , 10.09.2022

    Plastry boczku czy szynki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka zawijane w boczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi z kurczaka zawijane w boczekPiersi z kurczaka zawijane w boczek

Filety umyj, oczyść z kawałków tłuszczu, oprósz solą, rozmarynem i ostrą papryką, zawiń w plasterki boczku.