
Składniki
500 gramów
200 gramów
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
3 sztuki
200 gramów
1 słoik
2 sztuki
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę ok. 2 x 2 cm. Oprósz delikatnie przyprawą Knorr i odłóż na bok.

Krok 2
Kiełbasę pokrój w grube plastry, selera, marchew, cebulę, paprykę, ogórki i ziemniaki pokrój w dużą kostkę podobnej wielkości - 2 x 2 cm. Mięso tuz przed smażeniem obtocz w mące.

Krok 3
Do garnka z grubym dnem wrzuć kiełbasę chorizo, smaż powoli, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni.

Krok 4
Dodaj selera, cebulę, ziemniaki, marchew, paprykę. Warzywa smaż dłuższą chwilę do zarumienienia. Dodaj dwie szklanki wody i całość duś pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Krok 5
Dodaj wtedy puszkę pomidorów, ogórki, ciecierzycę oraz łyżkę pasty chili. Jeśli uznasz to za konieczne, dodaj jeszcze odrobinę wody. Gulasz duś pod przykryciem, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie, ok. 30 minut.


Dobra rada:
Dla lepszego efektu, zamiast wody możesz dodać szklankę soku z kiszonych ogórków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantny kociołek domowy z chorizo
Dania jednogarnkowe to bez wątpienia kuchenni ulubieńcy. Szybkie i proste danie? Masz jak w banku! Sterta naczyń czekająca w kolejce do umycia? Nie tym razem! W tym przypadku liczy się prostota wykonania i zaoszczędzony czas. Ciekawym pomysłem na potrawę z użyciem tylko jednego garnka jest pikantny kociołek domowy z chorizo. Już dziś zapoznaj się z tym przepisem. Nie możesz go przegapić!
Dla kogo?
Dla osób, które cenią sobie szybkie i proste rozwiązania w kuchni. Czasochłonne oraz trudne przepisy odchodzą do lamusa!
Na jaką okazję?
Pikantny kociołek domowy z chorizo dobrze sprawdzi się w formie obiadu, a także ciepłej kolacji, np. podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa, która powstaje z wieprzowiny.
Dla urozmaicenia:
Dla lepszego efektu zamiast wody możesz dodać szklankę soku z kiszonych ogórków.

































