Składniki
125 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedź go i odłóż na bok.
Krok 2
Warzywa umyj. Pora pokrój na półplasterki, pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze kawałki, z papryki usuń nasiona i pokrój w paski.
Krok 3
Na dużej patelni podsmaż warzywa. Dodaj ryż, wlej pół szklanki wody i dodaj Fix Knorr. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Podawaj od razu.
Dobra rada:
Dodaj świeże zioła, np. natkę pietruszki. Zamiast ryżu możesz ten przepis użyć z kaszą gryczaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki ryż z patelni
Ryż jest uniwersalnym składnikiem, który znajduje zastosowanie w kulinariach niemal całego świata. Od chińskich smażonych specjałów, przez włoskie risotto, aż do naszych lokalnych gołąbków. Jaki wariant wybrać podczas przygotowań do najbliższego obiadu? Proponujemy szybki ryż z patelni z warzywami o orientalnym aromacie curry.
Dla kogo?
Wegetariańska potrawa pełna kolorowych składników przekona do siebie wszystkich zwolenników warzywnych dań. Korzeń pietruszki, żółta papryka i por, połączone z ryżem na patelni, tworzą bardzo udane zestawienie.
Na jaką okazję?
Na szybki ryż z patelni zawsze znajdzie się trochę czasu! Przygotujesz go tuż po powrocie z pracy, uczelni, siłowni albo kursu językowego i błyskawicznie uciszysz burczący brzuch.
Czy wiesz, że?
Basmati przez wielu kucharzy uważany jest za najszlachetniejszy gatunek ryżu. Doskonale sprawdza się w daniach inspirowanych kuchnią indyjską, takich jak nasz szybki ryż na patelni.
Dla urozmaicenia:
Ze składnikami warzywnymi eksperymentuj do woli. Do szybkiego ryżu z patelni bardzo dobrze pasują starta na grubych oczkach marchew, kapusta włoska i groszek cukrowy.