Szybki ryż z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki ryż z patelni

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

721 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedź go i odłóż na bok.

Krok 2

Warzywa umyj. Pora pokrój na półplasterki, pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze kawałki, z papryki usuń nasiona i pokrój w paski.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż warzywa. Dodaj ryż, wlej pół szklanki wody i dodaj Fix Knorr. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Podawaj od razu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj świeże zioła, np. natkę pietruszki. Zamiast ryżu możesz ten przepis użyć z kaszą gryczaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki ryż z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki ryż z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki ryż z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki ryż z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki ryż z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki ryż z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki ryż z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki ryż z patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki ryż z patelniSzybki ryż z patelni

Ryż jest uniwersalnym składnikiem, który znajduje zastosowanie w kulinariach niemal całego świata. Od chińskich smażonych specjałów, przez włoskie risotto, aż do naszych lokalnych gołąbków. Jaki wariant wybrać podczas przygotowań do najbliższego obiadu? Proponujemy szybki ryż z patelni z warzywami o orientalnym aromacie curry.

Dla kogo?

Wegetariańska potrawa pełna kolorowych składników przekona do siebie wszystkich zwolenników warzywnych dań. Korzeń pietruszki, żółta papryka i por, połączone z ryżem na patelni, tworzą bardzo udane zestawienie.

Na jaką okazję?

Na szybki ryż z patelni zawsze znajdzie się trochę czasu! Przygotujesz go tuż po powrocie z pracy, uczelni, siłowni albo kursu językowego i błyskawicznie uciszysz burczący brzuch.

Czy wiesz, że?

Basmati przez wielu kucharzy uważany jest za najszlachetniejszy gatunek ryżu. Doskonale sprawdza się w daniach inspirowanych kuchnią indyjską, takich jak nasz szybki ryż na patelni.

Dla urozmaicenia:

Ze składnikami warzywnymi eksperymentuj do woli. Do szybkiego ryżu z patelni bardzo dobrze pasują starta na grubych oczkach marchew, kapusta włoska i groszek cukrowy.