
Składniki
125 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedź go i odłóż na bok.
Krok 2
Warzywa umyj. Pora pokrój na półplasterki, pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze kawałki, z papryki usuń nasiona i pokrój w paski.
Krok 3
Na dużej patelni podsmaż warzywa. Dodaj ryż, wlej pół szklanki wody i dodaj Fix Knorr. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Podawaj od razu.

Dobra rada:
Dodaj świeże zioła, np. natkę pietruszki. Zamiast ryżu możesz ten przepis użyć z kaszą gryczaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki ryż z patelni
Ryż jest uniwersalnym składnikiem, który znajduje zastosowanie w kulinariach niemal całego świata. Od chińskich smażonych specjałów, przez włoskie risotto, aż do naszych lokalnych gołąbków. Jaki wariant wybrać podczas przygotowań do najbliższego obiadu? Proponujemy szybki ryż z patelni z warzywami o orientalnym aromacie curry.
Dla kogo?
Wegetariańska potrawa pełna kolorowych składników przekona do siebie wszystkich zwolenników warzywnych dań. Korzeń pietruszki, żółta papryka i por, połączone z ryżem na patelni, tworzą bardzo udane zestawienie.
Na jaką okazję?
Na szybki ryż z patelni zawsze znajdzie się trochę czasu! Przygotujesz go tuż po powrocie z pracy, uczelni, siłowni albo kursu językowego i błyskawicznie uciszysz burczący brzuch.
Czy wiesz, że?
Basmati przez wielu kucharzy uważany jest za najszlachetniejszy gatunek ryżu. Doskonale sprawdza się w daniach inspirowanych kuchnią indyjską, takich jak nasz szybki ryż na patelni.
Dla urozmaicenia:
Ze składnikami warzywnymi eksperymentuj do woli. Do szybkiego ryżu z patelni bardzo dobrze pasują starta na grubych oczkach marchew, kapusta włoska i groszek cukrowy.