Marchewka z groszkiem oprószana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem oprószana

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

1 szczypta

6 łyżek

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować w ,, mundurkach marchewki. Ostudzone obrać i pokroić wzdłuż na paski w drobną kostkę . W garnuszku rozpuścić masło . Wlać wodę. Wkruszyć kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr - zagotować. Odsączyć groszek i włożyć razem z marchewkę do garnuszka. Wymieszać. Wsypać pokrojoną melisę . Oprószyć zasmażką .Wymieszać .Zagotować .

Krok 2

Doprawić solą , cukrem i sokiem z cytryny .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem oprószana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem oprószana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem oprószana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem oprószana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem oprószana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem oprószana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem oprószana  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem oprószana  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej