
Składniki
800 gramów
500 gramów
3 szczypty
1 opakowanie
4 łyżki
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokroić w paski (lub według uznania). Duś je w 5 łyżkach oleju przez ok. 25 minut. Kapustę gotuj przez 25 minut dolewając 300 ml wody. Następnie pieczarki odcedź, a wodę z kapusty odlej do osobnego naczynia.
Krok 2
Pieczarki smaż przez 20 minut na maśle (1/2 opakowania), następnie dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. W dalszej kolejności dolej 1/2 szklanki wody i wymieszaj. W przypadku gdy wszystko będzie bardzo gęste, dolej 1/4 szklanki wody.
Krok 3
Całość wymieszaj i wg uznania dolej odrobinę wody z gotowanej kapusty. Dopraw szczyptą pieprzu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























