
Składniki
250 gramów
1 sztuka
2 sztuki
60 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
150 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i obierz marchew. Przekrój wzdłuż na pół. Imbir obierz, posiekaj i podsmaż w rondlu z łyżką oliwy. Dodaj marchew i smaż 5 minut.
Krok 2
Po tym czasie dodaj miód i wlej 50 ml wody. Duś pod przykryciem ok 10 minut.
Krok 3
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Dymkę pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj cukinię i dymkę, smaż 1 minutę. Dodaj curry i kurkumę Knorr i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj ryż i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż ok. 5 minut aż ryż nabierze koloru i aromatu przypraw.
Krok 4
Miętę lekko posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Sos dopraw kminem Knorr. Smażony ryż podawaj z marchewkami na wierzchu. Danie posyp siemieniem lnianym i ziołami. Podawaj z dresingiem jogurtowym.

Dobra rada:
Dodaj do ryżu również świeżą natkę kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodka marchew z ryżem
Niech nie zwiedzie Was nazwa. Słodką marchew podacie nie na deser, a w porze obiadu. Z dodatkiem ryżu basmati tworzy kompletne danie główne, pełne wyśmienitych warzyw. Smak kapitalnie podkreślają świeże zioła oraz dodatek złocistego miodu. Na talerzach będzie się działo!
Dla kogo? Zakupy na targu lub w warzywniaku były nad wyraz udane? To idealny pretekst, by skosztować potrawy, do której przyrządzenia potrzebne są marchew, cukinia, dymka oraz świeża mięta – wypróbujcie nasz przepis na słodką marchew z ryżem.
Na jaką okazję? Wegetariańskie danie główne jak się patrzy! Nie musicie od razu przechodzić na dietę roślinną, ale tego typu przepisy warto mieć w zanadrzu, gdy pojawia się ochota na solidną porcję warzyw.
Czy wiesz, że? Zwieńczeniem potrawy jest dodatek siemienia lnianego. Są to nasiona lnu zwyczajnego, spotykanego w Europie, Azji, Stanach Zjednoczonych oraz Ameryce Południowej.
Dla urozmaicenia: Ryżu basmati używajcie na zmianę z ryżem jaśminowym, czerwonym lub dzikim.






























