Słodka marchew z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodka marchew z ryżem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

60 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

150 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i obierz marchew. Przekrój wzdłuż na pół. Imbir obierz, posiekaj i podsmaż w rondlu z łyżką oliwy. Dodaj marchew i smaż 5 minut.

Krok 2

Po tym czasie dodaj miód i wlej 50 ml wody. Duś pod przykryciem ok 10 minut.

Krok 3

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Dymkę pokrój w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj cukinię i dymkę, smaż 1 minutę. Dodaj curry i kurkumę Knorr i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj ryż i wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż ok. 5 minut aż ryż nabierze koloru i aromatu przypraw.

Krok 4

Miętę lekko posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Sos dopraw kminem Knorr. Smażony ryż podawaj z marchewkami na wierzchu. Danie posyp siemieniem lnianym i ziołami. Podawaj z dresingiem jogurtowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do ryżu również świeżą natkę kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka marchew z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka marchew z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka marchew z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka marchew z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka marchew z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka marchew z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka marchew z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodka marchew z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodka marchew z ryżem Słodka marchew z ryżem

Niech nie zwiedzie Was nazwa. Słodką marchew podacie nie na deser, a w porze obiadu. Z dodatkiem ryżu basmati tworzy kompletne danie główne, pełne wyśmienitych warzyw. Smak kapitalnie podkreślają świeże zioła oraz dodatek złocistego miodu. Na talerzach będzie się działo!

Dla kogo? Zakupy na targu lub w warzywniaku były nad wyraz udane? To idealny pretekst, by skosztować potrawy, do której przyrządzenia potrzebne są marchew, cukinia, dymka oraz świeża mięta – wypróbujcie nasz przepis na słodką marchew z ryżem.

Na jaką okazję? Wegetariańskie danie główne jak się patrzy! Nie musicie od razu przechodzić na dietę roślinną, ale tego typu przepisy warto mieć w zanadrzu, gdy pojawia się ochota na solidną porcję warzyw.

Czy wiesz, że? Zwieńczeniem potrawy jest dodatek siemienia lnianego. Są to nasiona lnu zwyczajnego, spotykanego w Europie, Azji, Stanach Zjednoczonych oraz Ameryce Południowej.

Dla urozmaicenia: Ryżu basmati używajcie na zmianę z ryżem jaśminowym, czerwonym lub dzikim.