
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
2 sztuki
25 sztuk
1 pęczek
1 łyżka
2 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę. Obierz cebulę i naszpikuj ją goździkami. Marchewki pokrój w plastry.
Krok 2
Zagrzej w rondlu łyżkę masła i obsmaż mięso. Dodaj marchewki, cebulę i przyprawy.
Krok 3
Dolej 600 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Duś na wolnym ogniu przez około 50-60 minut, po czym odstaw.
Krok 4
Wyjmij mięso i przecedź wywar przez sito.
Krok 5
W garnku przygotuj zasmażkę - rozpuść drugą łyżkę masła i dodaj 1 łyżkę mąki. Wymieszaj zasmażkę z przygotowanym wcześniej wywarem.
Krok 6
Dołóż do garnka mięso i całość zagotuj. Dodaj pokrojone szparagi, śmietankę, sok z cytryny oraz koperek i znowu zagotuj – dopraw, jeśli uważasz że jest taka potrzeba. Potrawkę podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej