Potrawka cielęca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka cielęca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

2 sztuki

25 sztuk

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Obierz cebulę i naszpikuj ją goździkami. Marchewki pokrój w plastry.

Krok 2

Zagrzej w rondlu łyżkę masła i obsmaż mięso. Dodaj marchewki, cebulę i przyprawy.

Krok 3

Dolej 600 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Duś na wolnym ogniu przez około 50-60 minut, po czym odstaw.

Krok 4

Wyjmij mięso i przecedź wywar przez sito.

Krok 5

W garnku przygotuj zasmażkę - rozpuść drugą łyżkę masła i dodaj 1 łyżkę mąki. Wymieszaj zasmażkę z przygotowanym wcześniej wywarem.

Krok 6

Dołóż do garnka mięso i całość zagotuj. Dodaj pokrojone szparagi, śmietankę, sok z cytryny oraz koperek i znowu zagotuj – dopraw, jeśli uważasz że jest taka potrzeba. Potrawkę podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej