Potrawka cielęca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka cielęca

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

2 sztuki

25 sztuk

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Obierz cebulę i naszpikuj ją goździkami. Marchewki pokrój w plastry.

Krok 2

Zagrzej w rondlu łyżkę masła i obsmaż mięso. Dodaj marchewki, cebulę i przyprawy.

Krok 3

Dolej 600 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Duś na wolnym ogniu przez około 50-60 minut, po czym odstaw.

Krok 4

Wyjmij mięso i przecedź wywar przez sito.

Krok 5

W garnku przygotuj zasmażkę - rozpuść drugą łyżkę masła i dodaj 1 łyżkę mąki. Wymieszaj zasmażkę z przygotowanym wcześniej wywarem.

Krok 6

Dołóż do garnka mięso i całość zagotuj. Dodaj pokrojone szparagi, śmietankę, sok z cytryny oraz koperek i znowu zagotuj – dopraw, jeśli uważasz że jest taka potrzeba. Potrawkę podawaj z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka cielęca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej