
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
2 sztuki
25 sztuk
1 pęczek
1 łyżka
2 łyżki
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę. Obierz cebulę i naszpikuj ją goździkami. Marchewki pokrój w plastry.
Krok 2
Zagrzej w rondlu łyżkę masła i obsmaż mięso. Dodaj marchewki, cebulę i przyprawy.
Krok 3
Dolej 600 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy. Duś na wolnym ogniu przez około 50-60 minut, po czym odstaw.
Krok 4
Wyjmij mięso i przecedź wywar przez sito.
Krok 5
W garnku przygotuj zasmażkę - rozpuść drugą łyżkę masła i dodaj 1 łyżkę mąki. Wymieszaj zasmażkę z przygotowanym wcześniej wywarem.
Krok 6
Dołóż do garnka mięso i całość zagotuj. Dodaj pokrojone szparagi, śmietankę, sok z cytryny oraz koperek i znowu zagotuj – dopraw, jeśli uważasz że jest taka potrzeba. Potrawkę podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej