
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
3 szklanki
150 gramów
100 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory pokrój na kawałki.
Krok 2
Mięso wołowe ugotuj i poszarp na 2 garści.
Krok 3
Marchew i paprykę pokrój w słupki, cebulę posiekaj. Podsmaż cebulę.
Krok 4
Następnie dodaj mięso, pomidory, fasolę, marchewkę, paprykę i czosnek. Podsmaż.
Krok 5
Wlej rosół Knorr i przypraw. Duś 30 minut. Posyp kolendrą i serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa meksykańska II
Zupa meksykańska charakteryzuje się wyrazistym, warzywno-mięsnym smakiem. Nic dziwnego – do jej przygotowania używa się w końcu wielu składników. Papryka, połączona z pomidorami, fasolą i mięsem wołowym stanowi kombinację, z której przyrządzisz smaczne, kolorowe danie. Jeśli nie lubisz skórki z pomidorów, przed wrzuceniem ich do zupy, sparz je wrzątkiem. Czynność ta sprawi, że ściągnięcie ich zewnętrznej warstwy stanie się prostsze. Możesz też wykorzystać pomidory w puszce, których użycie skróci nieco czas przygotowania dania. Tym, co sprawia, że zupa nabiera wyjątkowego smaku, jest sposób jej przyrządzenia. Wszystkie główne składniki należy bowiem – przed gotowaniem – przez krótki czas podsmażyć. Smażenie wydobędzie esencję smaku warzyw i mięsa. Pamiętaj jedynie o odpowiedniej kolejności wrzucania poszczególnych składników, którą znajdziesz w przepisie i dzięki której żaden z nich się nie przypali. Gotowe danie posyp siekaną natką kolendry lub pietruszki oraz tartym serem. Jako dodatek sprawdzą się grzanki czosnkowe. Sprawdź, jak łatwo przygotować zupę meksykańską z pomocą tego przepisu.