Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
3 szklanki
150 gramów
100 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory pokrój na kawałki.
Krok 2
Mięso wołowe ugotuj i poszarp na 2 garści.
Krok 3
Marchew i paprykę pokrój w słupki, cebulę posiekaj. Podsmaż cebulę.
Krok 4
Następnie dodaj mięso, pomidory, fasolę, marchewkę, paprykę i czosnek. Podsmaż.
Krok 5
Wlej rosół Knorr i przypraw. Duś 30 minut. Posyp kolendrą i serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa meksykańska II
Zupa meksykańska charakteryzuje się wyrazistym, warzywno-mięsnym smakiem. Nic dziwnego – do jej przygotowania używa się w końcu wielu składników. Papryka, połączona z pomidorami, fasolą i mięsem wołowym stanowi kombinację, z której przyrządzisz smaczne, kolorowe danie. Jeśli nie lubisz skórki z pomidorów, przed wrzuceniem ich do zupy, sparz je wrzątkiem. Czynność ta sprawi, że ściągnięcie ich zewnętrznej warstwy stanie się prostsze. Możesz też wykorzystać pomidory w puszce, których użycie skróci nieco czas przygotowania dania. Tym, co sprawia, że zupa nabiera wyjątkowego smaku, jest sposób jej przyrządzenia. Wszystkie główne składniki należy bowiem – przed gotowaniem – przez krótki czas podsmażyć. Smażenie wydobędzie esencję smaku warzyw i mięsa. Pamiętaj jedynie o odpowiedniej kolejności wrzucania poszczególnych składników, którą znajdziesz w przepisie i dzięki której żaden z nich się nie przypali. Gotowe danie posyp siekaną natką kolendry lub pietruszki oraz tartym serem. Jako dodatek sprawdzą się grzanki czosnkowe. Sprawdź, jak łatwo przygotować zupę meksykańską z pomocą tego przepisu.