Spanakorizo – greckie risotto
NOWY PRZEPIS
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 litr
1 sztuka
80 gramów
2 sztuki
125 mililitrów
400 gramów
200 gramów
100 gramów
80 gramów
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym rondlu zagotuj wodę i zblanszuj jarmuż. Wystudź w zimnej wodzie. Odcedź i osusz. W oddzielnym garnku zagotuj litr wody z kostką Knorr.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak myj i ususz. Orzechy i szczypior posiekaj, a ser zetrzyj.
Krok 3
W rondlu podsmaż czosnek i cebule. Wsyp ryż i smaż aż się zeszkli. Wlej połowę bulionu, lekko wymieszaj i gotuj na mały ogniu aż ryż wchłonie płyn.
Krok 4
Teraz wlej resztę bulionu i śmietankę. Kontynuuj gotowanie aż ryż wchłonie większość płynu, zmięknie i zrobi się kremowy.
Krok 5
Teraz dodaj szpinak, jarmuż, starty ser oraz szczypior. Wymieszaj i podawaj posypane orzechami.

Dobra rada:
Danie powinno być kremowe tak więc podawaj je w głębokim talerzu. Jarmuż możesz zastąpić np. brokułami. Świetnie pasują również grzyby. Risotto podawaj z świeżą sałatą np. rukwią wodną i dopraw otartą skórką z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spanakorizo – greckie risotto
Greckie przysmaki to nie tylko ser feta i oliwki. Mimo że kulinaria tego kraju nie kojarzą się z częstym wykorzystaniem ryżu w potrawach, risotto po grecku smakuje wyśmienicie i jest kapitalnym pomysłem na bezmięsny obiad o bogatym smaku. Dodaj spanakorizo do listy przepisów, których koniecznie musisz spróbować i to bez czekania na szczególną okazję.
Dla kogo?
Risotto zazwyczaj zamawiasz w restauracji, ponieważ jego własnoręczne przygotowanie wydaje się zadaniem tylko dla profesjonalistów? Uwierz w swoje możliwości kulinarne, a dzięki naszym wskazówkom z przepisu na spanakorizo z pewnością sobie poradzisz.
Na jaką okazję?
Oto zupełnie nowy sposób na zaserwowanie ryżu w porze obiadu. Masz ochotę na nieco bardziej treściwą kolację, która nie będzie sprowadzać się do kanapek? Czas na spanakorizo!
Czy wiesz, że?
Grecki przysmak sprawdzi się jako danie główne podczas posiłku, ale spanakorizo można serwować również w charakterze dodatku do potraw mięsnych.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji talerza z spanakorizo użyj cytryn pokrojonych w ćwiartki lub plasterki.


































