Spanakorizo – greckie risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spanakorizo – greckie risotto

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
32 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 litr

1 sztuka

80 gramów

2 sztuki

125 mililitrów

400 gramów

200 gramów

100 gramów

80 gramów

80 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym rondlu zagotuj wodę i zblanszuj jarmuż. Wystudź w zimnej wodzie. Odcedź i osusz. W oddzielnym garnku zagotuj litr wody z kostką Knorr.

Krok 2

Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak myj i ususz. Orzechy i szczypior posiekaj, a ser zetrzyj.

Krok 3

W rondlu podsmaż czosnek i cebule. Wsyp ryż i smaż aż się zeszkli. Wlej połowę bulionu, lekko wymieszaj i gotuj na mały ogniu aż ryż wchłonie płyn.

Krok 4

Teraz wlej resztę bulionu i śmietankę. Kontynuuj gotowanie aż ryż wchłonie większość płynu, zmięknie i zrobi się kremowy.

Krok 5

Teraz dodaj szpinak, jarmuż, starty ser oraz szczypior. Wymieszaj i podawaj posypane orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie powinno być kremowe tak więc podawaj je w głębokim talerzu. Jarmuż możesz zastąpić np. brokułami. Świetnie pasują również grzyby. Risotto podawaj z świeżą sałatą np. rukwią wodną i dopraw otartą skórką z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spanakorizo – greckie risottoSpanakorizo – greckie risotto

Greckie przysmaki to nie tylko ser feta i oliwki. Mimo że kulinaria tego kraju nie kojarzą się z częstym wykorzystaniem ryżu w potrawach, risotto po grecku smakuje wyśmienicie i jest kapitalnym pomysłem na bezmięsny obiad o bogatym smaku. Dodaj spanakorizo do listy przepisów, których koniecznie musisz spróbować i to bez czekania na szczególną okazję.

Dla kogo?

Risotto zazwyczaj zamawiasz w restauracji, ponieważ jego własnoręczne przygotowanie wydaje się zadaniem tylko dla profesjonalistów? Uwierz w swoje możliwości kulinarne, a dzięki naszym wskazówkom z przepisu na spanakorizo z pewnością sobie poradzisz.

Na jaką okazję?

Oto zupełnie nowy sposób na zaserwowanie ryżu w porze obiadu. Masz ochotę na nieco bardziej treściwą kolację, która nie będzie sprowadzać się do kanapek? Czas na spanakorizo!

Czy wiesz, że?

Grecki przysmak sprawdzi się jako danie główne podczas posiłku, ale spanakorizo można serwować również w charakterze dodatku do potraw mięsnych.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji talerza z spanakorizo użyj cytryn pokrojonych w ćwiartki lub plasterki.