Składniki
300 gramów
1 litr
1 sztuka
80 gramów
2 sztuki
125 mililitrów
400 gramów
200 gramów
100 gramów
80 gramów
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym rondlu zagotuj wodę i zblanszuj jarmuż. Wystudź w zimnej wodzie. Odcedź i osusz. W oddzielnym garnku zagotuj litr wody z kostką Knorr.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak myj i ususz. Orzechy i szczypior posiekaj, a ser zetrzyj.
Krok 3
W rondlu podsmaż czosnek i cebule. Wsyp ryż i smaż aż się zeszkli. Wlej połowę bulionu, lekko wymieszaj i gotuj na mały ogniu aż ryż wchłonie płyn.
Krok 4
Teraz wlej resztę bulionu i śmietankę. Kontynuuj gotowanie aż ryż wchłonie większość płynu, zmięknie i zrobi się kremowy.
Krok 5
Teraz dodaj szpinak, jarmuż, starty ser oraz szczypior. Wymieszaj i podawaj posypane orzechami.
Dobra rada:
Danie powinno być kremowe tak więc podawaj je w głębokim talerzu. Jarmuż możesz zastąpić np. brokułami. Świetnie pasują również grzyby. Risotto podawaj z świeżą sałatą np. rukwią wodną i dopraw otartą skórką z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spanakorizo – greckie risotto
Greckie przysmaki to nie tylko ser feta i oliwki. Mimo że kulinaria tego kraju nie kojarzą się z częstym wykorzystaniem ryżu w potrawach, risotto po grecku smakuje wyśmienicie i jest kapitalnym pomysłem na bezmięsny obiad o bogatym smaku. Dodaj spanakorizo do listy przepisów, których koniecznie musisz spróbować i to bez czekania na szczególną okazję.
Dla kogo?
Risotto zazwyczaj zamawiasz w restauracji, ponieważ jego własnoręczne przygotowanie wydaje się zadaniem tylko dla profesjonalistów? Uwierz w swoje możliwości kulinarne, a dzięki naszym wskazówkom z przepisu na spanakorizo z pewnością sobie poradzisz.
Na jaką okazję?
Oto zupełnie nowy sposób na zaserwowanie ryżu w porze obiadu. Masz ochotę na nieco bardziej treściwą kolację, która nie będzie sprowadzać się do kanapek? Czas na spanakorizo!
Czy wiesz, że?
Grecki przysmak sprawdzi się jako danie główne podczas posiłku, ale spanakorizo można serwować również w charakterze dodatku do potraw mięsnych.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji talerza z spanakorizo użyj cytryn pokrojonych w ćwiartki lub plasterki.