Spanakorizo – greckie risotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spanakorizo – greckie risotto

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
32 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 litr

1 sztuka

80 gramów

2 sztuki

125 mililitrów

400 gramów

200 gramów

100 gramów

80 gramów

80 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym rondlu zagotuj wodę i zblanszuj jarmuż. Wystudź w zimnej wodzie. Odcedź i osusz. W oddzielnym garnku zagotuj litr wody z kostką Knorr.

Krok 2

Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak myj i ususz. Orzechy i szczypior posiekaj, a ser zetrzyj.

Krok 3

W rondlu podsmaż czosnek i cebule. Wsyp ryż i smaż aż się zeszkli. Wlej połowę bulionu, lekko wymieszaj i gotuj na mały ogniu aż ryż wchłonie płyn.

Krok 4

Teraz wlej resztę bulionu i śmietankę. Kontynuuj gotowanie aż ryż wchłonie większość płynu, zmięknie i zrobi się kremowy.

Krok 5

Teraz dodaj szpinak, jarmuż, starty ser oraz szczypior. Wymieszaj i podawaj posypane orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie powinno być kremowe tak więc podawaj je w głębokim talerzu. Jarmuż możesz zastąpić np. brokułami. Świetnie pasują również grzyby. Risotto podawaj z świeżą sałatą np. rukwią wodną i dopraw otartą skórką z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spanakorizo – greckie risotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spanakorizo – greckie risottoSpanakorizo – greckie risotto

Greckie przysmaki to nie tylko ser feta i oliwki. Mimo że kulinaria tego kraju nie kojarzą się z częstym wykorzystaniem ryżu w potrawach, risotto po grecku smakuje wyśmienicie i jest kapitalnym pomysłem na bezmięsny obiad o bogatym smaku. Dodaj spanakorizo do listy przepisów, których koniecznie musisz spróbować i to bez czekania na szczególną okazję.

Dla kogo?

Risotto zazwyczaj zamawiasz w restauracji, ponieważ jego własnoręczne przygotowanie wydaje się zadaniem tylko dla profesjonalistów? Uwierz w swoje możliwości kulinarne, a dzięki naszym wskazówkom z przepisu na spanakorizo z pewnością sobie poradzisz.

Na jaką okazję?

Oto zupełnie nowy sposób na zaserwowanie ryżu w porze obiadu. Masz ochotę na nieco bardziej treściwą kolację, która nie będzie sprowadzać się do kanapek? Czas na spanakorizo!

Czy wiesz, że?

Grecki przysmak sprawdzi się jako danie główne podczas posiłku, ale spanakorizo można serwować również w charakterze dodatku do potraw mięsnych.

Dla urozmaicenia:

Do dekoracji talerza z spanakorizo użyj cytryn pokrojonych w ćwiartki lub plasterki.