Ośmiornica z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ośmiornica z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

1.2 kilograma

600 gramów

600 gramów

350 gramów

1.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbijaj ośmiorniczkę tłuczkiem do mięsa przez 10 minut, po czym pokrój ją na kawałki.

Krok 2

Posiekaj pomidory i cebulę. Opłucz ryż.

Krok 3

Do zeszklonej na oliwie cebuli dodaj ośmiornicę i smaż, aż płyn odparuje.

Krok 4

Dodaj pomidory, dopraw i duś przez godzinę. Dodaj 2 litry wody, ryż i gotuj jeszcze 20 minut. Posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ośmiornica z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ośmiornica z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ośmiornica z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ośmiornica z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ośmiornica z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ośmiornica z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ośmiornica z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ośmiornica z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej