
Składniki
2 łyżki
0.5 szklanki
2 sztuki
12 dekagramów
2 łyżeczki
12 dekagramów
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i jajkami na gładką masę.
Krok 3
Dodaj ryż i wymieszaj.
Krok 4
Porcję masy kładź łyżką na gorący olej i smaż z obu stron na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej