Kasza gryczana na bulionie grzybowym – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza gryczana na grzybowym bulionie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć na kilka godzin w 1 szklance wody zalać i ugotować do miękkości .Odcedzić zachowując wywar .Pokroić grzyby w paseczki .

Krok 2

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej z masłem .Wsypać kaszę i obsmażać chwile mieszając .

Krok 3

Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody .Dołożyć grzyby i kostkę bulionową .Zagotować .Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka.

Krok 4

Odkryć - mieszając odparować. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut by kasza ,, doszła ,, .

Krok 5

Podaję do zrazów , rolad ( wołowych i wieprzowych ) , gulaszu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej