
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namoczyć na kilka godzin w 1 szklance wody zalać i ugotować do miękkości .Odcedzić zachowując wywar .Pokroić grzyby w paseczki .
Krok 2
Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej z masłem .Wsypać kaszę i obsmażać chwile mieszając .
Krok 3
Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody .Dołożyć grzyby i kostkę bulionową .Zagotować .Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka.
Krok 4
Odkryć - mieszając odparować. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut by kasza ,, doszła ,, .
Krok 5
Podaję do zrazów , rolad ( wołowych i wieprzowych ) , gulaszu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej