Kasza gryczana na bulionie grzybowym – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza gryczana na grzybowym bulionie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namoczyć na kilka godzin w 1 szklance wody zalać i ugotować do miękkości .Odcedzić zachowując wywar .Pokroić grzyby w paseczki .

Krok 2

Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej z masłem .Wsypać kaszę i obsmażać chwile mieszając .

Krok 3

Wlać wywar z gotowania grzybów i resztę wody .Dołożyć grzyby i kostkę bulionową .Zagotować .Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka.

Krok 4

Odkryć - mieszając odparować. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut by kasza ,, doszła ,, .

Krok 5

Podaję do zrazów , rolad ( wołowych i wieprzowych ) , gulaszu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza gryczana na grzybowym bulionie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej