Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj. Połowę ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Do wystudzonych ugotowanych ziemniaków dodaj surowe, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Odstaw je na kilka minut, aby podeschły.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Sos Myśliwski przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj do sosu łyżkę gęstej śmietany oraz posiekana natkę pietruszki. Pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Ugotowane przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podawaj z sosem na boku.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Cukinia faszerowana ryżem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej