Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj. Połowę ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Do wystudzonych ugotowanych ziemniaków dodaj surowe, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Odstaw je na kilka minut, aby podeschły.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Sos Myśliwski przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj do sosu łyżkę gęstej śmietany oraz posiekana natkę pietruszki. Pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Ugotowane przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podawaj z sosem na boku.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej