Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj. Połowę ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Do wystudzonych ugotowanych ziemniaków dodaj surowe, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
Krok 2
Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
Krok 3
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Odstaw je na kilka minut, aby podeschły.
Krok 4
Sos Myśliwski przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj do sosu łyżkę gęstej śmietany oraz posiekana natkę pietruszki. Pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Ugotowane przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podawaj z sosem na boku.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej