Pyzy z tartych ziemniaków i gotowanych - kluski | Przepisy.pl pixel

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj. Połowę ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Do wystudzonych ugotowanych ziemniaków dodaj surowe, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Odstaw je na kilka minut, aby podeschły.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Sos Myśliwski przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj do sosu łyżkę gęstej śmietany oraz posiekana natkę pietruszki. Pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Ugotowane przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podawaj z sosem na boku.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjne pyzy z tartych ziemniakówTradycyjne pyzy z tartych ziemniaków

Ziemniaki umyj. Połowę ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Do wystudzonych ugotowanych ziemniaków dodaj surowe, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).