Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj. Połowę ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij. Do wystudzonych ugotowanych ziemniaków dodaj surowe, jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Odstaw je na kilka minut, aby podeschły.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Sos Myśliwski przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj do sosu łyżkę gęstej śmietany oraz posiekana natkę pietruszki. Pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Ugotowane przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podawaj z sosem na boku.

Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne pyzy z tartych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czeskie knedliczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej