Dla zdrowia!
Co prawda ośmiornicę, jak i inne owoce morza, charakteryzuje krótki czas gotowania, ale daleko jej do owianych złą sławą potraw typu fast food. Są lekkostrawne, dlatego będą idealną przekąską dla osób zmagających się z nadwagą. Zawarte w niej pełnowartościowe białko sprawi, że łatwiej będzie Ci utrzymać masę mięśniową, a prawidłowe funkcjonowanie mięśni odbywa się m.in. dzięki obecności wapnia, które również można znaleźć w ośmiornicy.
O optymalne działanie układu nerwowego zatroszczy się witamina B6 i B12. Gospodarka hormonalna ma wpływ na stan zdrowia i urody, a ośmiornica dostarcza niezbędnego jodu i selenu, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Niby mięczak, a zdołała zgromadzić w sobie tyle mocy… Nic dziwnego, że dwa ramiona by nie wystarczyły!
Zainspiruj się!
Osiem ramion ośmiornicy, a możliwości kulinarne nieograniczone! Może być przyrządzona na różne sposoby. Wszystko zależy od rejonu, w którym jest gotowana, albo… od fantazji kucharza! Azja ma wiele swoich charakterystycznych smaków, ale czy wiedziałeś, że tempura naprawdę pochodzi z Portugalii? Przygotowana z owocami morza i warzywami, sosem sojowym oraz chrzanem wasabi stała się dumą japońskiej kuchni. Chrupiące i lekkie ciasto smakowicie otacza wszystkie kąski na talerzu. Oceaniczną ucztę kontynuuj w towarzystwie conchiglie marinare – makaronowych muszli z owocami morza. Ośmiornica świetnie dogaduje się z innymi morskimi przybyszami. Wyrazisty sos nada charakteru tej wesołej ferajnie. Taką kolacją zrobisz wrażenie na najbardziej surowym jury! Wspominasz wakacje spędzane nad Morzem Śródziemnym i tęsknisz nie tylko za piaszczystymi plażami, ale i za wyborną kuchnią? Tagliatelle z owocami morza i kaparami na obiad będzie dużo lepszym pocieszeniem niż przeglądanie zdjęć! Ten widok na talerzu też będzie zasługiwać na uwiecznienie! Gra zespołowa wychodzi ośmiornicy znakomicie, ale nadszedł czas, by poznać jej doskonały smak bez pośredników. Dobrej jakości oliwa i odpowiedni zestaw przypraw sprawią, że ośmiornica z ryżem zamiast przerażać, stanie się Twoim popisowym daniem.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Mitologia nordycka sporo miejsca poświęciła ośmioramiennemu mięczakowi. W języku norweskim słowo krake oznacza ośmiornicę, więc pewnie już domyślasz się, jak przedstawiano legendarnego morskiego potwora Krakena. Miał atakować statki oraz wywoływać zgubne morskie wiry.
- Ośmiornica inspirowała wielu artystów. W swojej powieści Pracownicy morza umieścił ją Viktor Hugo. Z przerażającymi przedstawicielami tego gatunku walczyli także bohaterowie 20000 mil podmorskiej żeglugi Juliusza Verne’a.
- Choć jej mięso jest delikatne, to na pierwszy rzut oka może przerażać. Ośmiornica olbrzymia uznawana jest za największy znany gatunek. Średnia rozpiętość ramion dorosłych osobników to około 4,3 metra.
- Z kolei octopus wolfi jest jedną z najmniejszych odmian. Waży poniżej 1 grama, a mierzy około 2,5 centymetra. Dla porównania, w Unii Europejskiej minimalną wagą ośmiornicy zwyczajnej dopuszczonej do handlu jest 750 gramów. Jej mała kuzynka nie wpadnie na obiad!
- Paul z niemieckiego oceanarium był prawdziwym celebrytą w świecie ośmiornic. W 2010 roku trafnie wytypował wyniki wszystkich meczów niemieckiej reprezentacji w czasie Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej. Czyżby jasnowidz?
Jak się za to zabrać?
Obiecaliśmy, że poskromienie ośmiornicy nie będzie trudnym wyczynem. Wystarczy kilka prostych wskazówek, by stać się jej kulinarnym pogromcą. W polskich sklepach dużo łatwiej jest trafić na mięczaki mrożone niż na świeże. To wcale nie musi być minus, bo ich mięso z łatwością znosi mrożenie. Część smakoszy twierdzi, że proces ten sprawia, że staje się jeszcze delikatniejsze! Nie spiesz się z rozmrażaniem – wyjmij ośmiornicę z zamrażalnika wieczorem i pozwól jej spędzić całą noc w lodówce. Cierpliwość zaowocuje wyśmienitym obiadem na dzień następny! Kupno mrożonego produktu ma jeszcze jedną zaletę. Zwykle mięczak jest już pozbawiony wnętrzności i woreczka z atramentem. Dla początkujących to idealne rozwiązanie! Teraz należy go już tylko umyć i zdecydować, co chcesz z nim zrobić. Gotowanie ośmiornicy w całości wymaga wycięcia oczu oraz charakterystycznego dzioba, znajdującego się między ramionami. Możesz odciąć ramiona i skupić się tylko na nich. Niezależnie od drogi, którą wybierzesz, ośmiornicy wcale nie trzeba gotować w wodzie. Brzmi dziwacznie? Niekoniecznie, biorąc pod uwagę, że pod wpływem temperatury wypuszcza ona mnóstwo soków i traci około połowy swojego rozmiaru. Nie bądź zdziwiony! W garnku wystarczy odrobina oliwy i przypraw, a resztą ośmiornica zajmie się sama. Daj jej tylko trochę prywatności i szczelnie zakryj naczynie. Jak większość owoców morza, nie powinna zbyt dużo czasu spędzić na ogniu. Chwila nieuwagi i sprężyste mięso zamieni się w gumowatego mięczaka. Widzisz? Nie trzeba wprawnie władać kuchennym nożem. Wystarczy odrobina cierpliwości!
powrót do góryZ czym to się je?
W Azji i rejonie basenu Morze Śródziemnego ośmiornica na talerzu nie jest żadną sensacją. Nie stanowi też ekskluzywnego dania podawanego wyłącznie w egzotycznych restauracjach. Japoński street – food ośmiornicą stoi! Jedną z najpopularniejszych przekąsek są takoyaki, czyli smażone lub pieczone złote kule po brzegi wypełnione kawałkami mięczaka. Najczęściej można zobaczyć je w formie szaszłyka. Tubylcy nazywają je pokarmem dla duszy, więc nie tylko podniebienie zyskuje smakowite doznania. Portugalscy kucharze także nie próżnują! Z przyjemnością przygotowują polvo à lagareiro. Ośmiornica zapiekana z najlepszą oliwą z oliwek, wypełnia jadalnię zapachem czosnku, szalotki i kolendry. Bardzo często na talerzach pojawia się wraz z pieczonymi ziemniakami i innymi warzywami. Chorwaci postępują podobnie. Umieszczają ją w żeliwnym naczyniu wraz z dużą ilością ziół (rozmaryn jest obowiązkowy) i pozwalają przez kilka godzin wygrzewać się w żarze ogniska. Gotowanie to rytuał! Choć na świecie występuje przynajmniej kilkaset gatunków, najbardziej znana i kulinarnie doceniana jest ośmiornica zwyczajna. Z nazwy niepozorna, ale w kuchni nie ma sobie równych! Głowa jest jej jadalną częścią, lecz nie cieszy się zbytnim uznaniem. Najsmaczniejsze są jej mięsiste macki. Mimo, że mianem gwiazd wśród owoców morza do tej pory cieszą się krewetki i kalmary, ośmiornica śmiało może z nimi konkurować. Będzie doskonałym uzupełnieniem przystawek – sałatek i zup pachnących morzem. Duszona z warzywami znakomicie pasuje do obiadu. Podana z makaronem lub ryżem staje się sycącą, ale lekkostrawną ucztą. Uważasz, że szczęśliwi kalorii nie liczą? Wypróbuj przepis na ośmiornicę smażoną w chrupiącej panierce na głębokim tłuszczu. Łagodne mięso nie odmówi odrobinie pikanterii i wyrazistości. Miej pod ręką tymianek, rozmaryn, chili i czosnek! Jak każdy morski stwór, uwielbia kwaśny sok z cytryny. Ośmiornica uważa, że każda okazja jest dobra na grilla! Przygotuj dla niej świeże warzywa, grillowane bataty i zielone pesto, np. z pietruszki. Czegoś takiego Twój rożen jeszcze nie widział!
powrót do góry
Komentarze (0)