Składniki
ciasto:
150 gramów
50 gramów
200 mililitrów
5 sztuk
1 szczypta
1 łyżeczka
pozostałe składniki:
12 sztuk
12 sztuk
12 sztuk
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
3 gramy
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Z jaj odseparuj białko i ubij je na sztywną pianę.
Krok 2
100 gram mąki pszennej połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Połącz z ubitym białkiem, na koniec dodaj pozostałe 50 gram mąki pszennej – tylko zamieszaj, nie rozprowadzaj powstałych grudek.
Krok 3
W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej.
Krok 4
Krewetki oczyść z żyłek, rozetnij na pół wzdłuż ogona, nie nacinając jednak do końca. Kalmary, ośmiornice umyj. Cebulę pokrój w centymetrowej grubości krążki, paprykę pokrój w szerokie na dwa centymetry plastry, cukinię pokrój w krążki wykrawając środek.
Krok 5
Wszystkie składniki po kolei maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Usmażone elementy układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 6
Usmażone kęski ułóż po cztery sztuki z każdego asortymentu na talerzu. Podawaj z sosem sojowym wymieszanym z sokiem z jednej limonki i chrzanem wasabi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej