Tempura z owocami morza i warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

67 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

50 gramów

200 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

12 sztuk

12 sztuk

12 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 gramy

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z jaj odseparuj białko i ubij je na sztywną pianę.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 1

Krok 2

100 gram mąki pszennej połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Połącz z ubitym białkiem, na koniec dodaj pozostałe 50 gram mąki pszennej – tylko zamieszaj, nie rozprowadzaj powstałych grudek.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 3

Krok 4

Krewetki oczyść z żyłek, rozetnij na pół wzdłuż ogona, nie nacinając jednak do końca. Kalmary, ośmiornice umyj. Cebulę pokrój w centymetrowej grubości krążki, paprykę pokrój w szerokie na dwa centymetry plastry, cukinię pokrój w krążki wykrawając środek.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki po kolei maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Usmażone elementy układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 5

Krok 6

Usmażone kęski ułóż po cztery sztuki z każdego asortymentu na talerzu. Podawaj z sosem sojowym wymieszanym z sokiem z jednej limonki i chrzanem wasabi.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grzanki z tuńczykiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej