
Składniki
ciasto:
150 gramów
50 gramów
200 mililitrów
5 sztuk
1 szczypta
1 łyżeczka
pozostałe składniki:
12 sztuk
12 sztuk
6 łyżek
12 sztuk
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotuj ciasto do zamaczania owoców morza i warzyw: do miski wrzuć oddzielone od żółtek białka i ubij je na sztywną pianę.

Krok 2
W garnku zmieszaj 100 gramów mąki pszennej ze skrobią ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Następnie dodaj ubite białka oraz pozostałe 50 gram mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by w cieście nie było żadnych grudek.

Krok 3
Do głębokiej patelni lub garnka wlej olej roślinny i zacznij podgrzewać.

Krok 4
Przygotuj warzywa i owoce morza. Krewetki oczyść z żyłek, rozetnij na pół wzdłuż ogona, nie nacinając jednak do końca. Kalmary, ośmiornice umyj i delikatnie osusz ręcznikiem kuchennym. Cebulę obierz, pokrój w centymetrowej grubości krążki. Z kolorowej papryki wytnij ostrożnie część z ogonkiem, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w szerokie na dwa centymetry plastry. Młodą cukinię umyj i pokrój wraz ze skórą w krążki wykrawając środek.

Krok 5
Gdy tłuszcz będzie gorący, maczaj po kolei wszystkie składniki w cieście i smaż, aż uzyskają złocisty kolor. Gotowe warzywa i owoce morza układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 6
Usmażone kęski ułóż po cztery sztuki z każdego asortymentu na talerzu. Podawaj z sosem Hellmann's Sweet&Sour.


Dobra rada:
Warzywa i owoce morza w tempurze będą nieco bardziej pikantne, gdy do ciasta dodasz trochę mielonej ostrej papryki. Gotowe danie serwuj dodatkowo z ćwiartkami limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tempura z owocami morza i warzywami
Pomimo tego, że krewetki i inne morskie owoce w tempurze wielu osobom kojarzą się z ofertą restauracji specjalizujących się w potrawach azjatyckich, ich przyrządzenie we własnej kuchni wcale nie jest skomplikowane. Chrupiącą, a zarazem delikatną panierką otulić można nie tylko krewetki, ale także ośmiorniczki, krążki z kalmara oraz warzywa. Dzięki krótkiej obróbce termicznej papryka i cukinia zachowują swoją jędrność. Przekonaj się na własnym podniebieniu, że będą stanowić idealne towarzystwo dla krewetek w cieście.
Dla kogo?
Z przepisem na owoce morza w tempurze powinny zapoznać się wszystkie osoby, które do tej pory obawiały się samodzielnego przyrządzania krewetek czy kalmarów. Dzięki naszym instrukcjom gotowanie pójdzie jak po maśle. Szybko dojdziesz do wprawy w przygotowywaniu przysmaków w cieście i uznasz, że warto próbować nowych rzeczy.
Na jaką okazję?
Przygotuj to danie, gdy spodziewasz się gości. Gorący poczęstunek, w którym główną rolę grają takie pyszności jak krewetki czy ośmiornica w tempurze, zrobi ogromne wrażenie na wszystkich zebranych przy stole. Przewidujemy owacje na stojąco!
Czy wiesz, że?
Tempura to określenie techniki przyrządzania dań, charakterystycznej dla kulinariów japońskich. Czy wiesz jednak, skąd tak naprawdę wzięły się krewetki w tempurze? Przepis został stworzony na podstawie portugalskiego specjału o nazwie peixinhos da horta.
Dla urozmaicenia:
W chrupiącej tempurze można przygotować mnóstwo różnorodnych przysmaków. Świetnie nadają się do tego grzyby, np. mun, boczniaki, swojskie kanie czy średniej wielkości pieczarki. W panierce usmażyć warto także fasolkę szparagową, bakłażana oraz brokuł podzielony na mniejsze różyczki. Życzymy smacznego!