Tempura z owocami morza i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tempura z owocami morza i warzywami

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

50 gramów

200 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

12 sztuk

12 sztuk

12 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 gramy

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z jaj odseparuj białko i ubij je na sztywną pianę.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 1

Krok 2

100 gram mąki pszennej połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Połącz z ubitym białkiem, na koniec dodaj pozostałe 50 gram mąki pszennej – tylko zamieszaj, nie rozprowadzaj powstałych grudek.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 3

Krok 4

Krewetki oczyść z żyłek, rozetnij na pół wzdłuż ogona, nie nacinając jednak do końca. Kalmary, ośmiornice umyj. Cebulę pokrój w centymetrowej grubości krążki, paprykę pokrój w szerokie na dwa centymetry plastry, cukinię pokrój w krążki wykrawając środek.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki po kolei maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Usmażone elementy układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 5

Krok 6

Usmażone kęski ułóż po cztery sztuki z każdego asortymentu na talerzu. Podawaj z sosem sojowym wymieszanym z sokiem z jednej limonki i chrzanem wasabi.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tempura z owocami morza i warzywamiTempura z owocami morza i warzywami

Pomimo tego, że krewetki w tempurze wielu osobom kojarzą się z ofertą restauracji specjalizujących się w potrawach azjatyckich, ich przyrządzenie we własnej kuchni wcale nie jest skomplikowane. Chrupiącą, a zarazem delikatną panierką otulić można nie tylko krewetki, ale także ośmiorniczki, krążki z kalmara i warzywa. Dzięki krótkiej obróbce termicznej papryka i cukinia zachowują swoją jędrność. Przekonaj się na własnym podniebieniu, że będą stanowić idealne towarzystwo dla krewetek w cieście.

Dla kogo?

Z przepisem na krewetki w panierce powinny zapoznać się wszystkie osoby, które do tej pory obawiały się samodzielnego przyrządzania owoców morza. Dzięki naszym instrukcjom gotowanie pójdzie jak po maśle. Szybko dojdziesz do wprawy w przygotowywaniu krewetek w cieście i uznasz, że warto próbować nowych rzeczy.

Na jaką okazję?

Przygotuj to danie, gdy spodziewasz się gości. Gorący poczęstunek, w którym główną rolę grają krewetki w panierce, zrobi ogromne wrażenie na wszystkich zebranych przy stole. Przewidujemy owacje na stojąco!

Czy wiesz, że?

Tempura to określenie techniki przyrządzania dań, charakterystycznej dla kulinariów japońskich. Czy wiesz jednak, skąd tak naprawdę wzięły się krewetki w tempurze? Przepis został stworzony na podstawie portugalskiego specjału o nazwie peixinhos da horta.

Dla urozmaicenia:

Tempurę do krewetek przygotowywać można z najróżniejszych produktów. Świetnie nadają się do tego grzyby, np. mun, boczniaki, ale i swojskie kanie czy pieczarki. W panierce usmażyć warto także fasolkę szparagową, bakłażana i brokuł.