Tempura z owocami morza i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tempura z owocami morza i warzywami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

50 gramów

200 mililitrów

5 sztuk

1 szczypta

1 łyżeczka

pozostałe składniki:

12 sztuk

12 sztuk

12 sztuk

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 gramy

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z jaj odseparuj białko i ubij je na sztywną pianę.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 1

Krok 2

100 gram mąki pszennej połącz z mąką ziemniaczaną, dodaj sodę i sól, całość rozprowadź wodą gazowaną. Połącz z ubitym białkiem, na koniec dodaj pozostałe 50 gram mąki pszennej – tylko zamieszaj, nie rozprowadzaj powstałych grudek.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 2

Krok 3

W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 3

Krok 4

Krewetki oczyść z żyłek, rozetnij na pół wzdłuż ogona, nie nacinając jednak do końca. Kalmary, ośmiornice umyj. Cebulę pokrój w centymetrowej grubości krążki, paprykę pokrój w szerokie na dwa centymetry plastry, cukinię pokrój w krążki wykrawając środek.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki po kolei maczaj w cieście i smaż na głębokim tłuszczu. Usmażone elementy układaj na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 5

Krok 6

Usmażone kęski ułóż po cztery sztuki z każdego asortymentu na talerzu. Podawaj z sosem sojowym wymieszanym z sokiem z jednej limonki i chrzanem wasabi.

Tempura z owocami morza i warzywami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tempura z owocami morza i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grzybowy barszcz
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej