Sałatka z kapusty pekińskiej z tuńczykiem
łatwe
81 osób zapisało

Składniki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka gotujemy na twardo.
Krok 2
W tym czasie gdy jajka się gotują: kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski, lekko solimy.
Krok 3
Do pokrojonej kapusty dodajemy kawałek drobno pokrojonego pora, obranego ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę, połówkę jabłka pokrojonego w drobną kostkę, jajka ugotowane, obrane i pokrojone w większe kawałki oraz 1/2 małej puszki zielonego groszku.
Krok 4
Pokrojone składniki doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy składniki. Do majonezu można dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Krok 5
Na niewielki półmisek układamy na brzegach pokrojonego w plastry pomidora i ogórka zielonego - posypujemy solą i pieprzem. Na środek półmiska między pomidorem i ogórkiem wykładamy wymieszaną sałatkę z warzyw. Tuńczyka wykładamy na wierzch sałatki dodając kapary i dekorując natką pietruszki. Sałatkę podajemy z pieczywem lub tostami na śniadanie lub kolację. Moja ulubiona sprawdzona sałatka. Sałatkę spożyć najlepiej tego samego dnia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej