Sałatka z kapusty pekińskiej z tuńczykiem
łatwe
69 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka gotujemy na twardo.
Krok 2
W tym czasie gdy jajka się gotują: kapustę pekińską drobno szatkujemy i przekładamy do miski, lekko solimy.
Krok 3
Do pokrojonej kapusty dodajemy kawałek drobno pokrojonego pora, obranego ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę, połówkę jabłka pokrojonego w drobną kostkę, jajka ugotowane, obrane i pokrojone w większe kawałki oraz 1/2 małej puszki zielonego groszku.
Krok 4
Pokrojone składniki doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy składniki. Do majonezu można dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Krok 5
Na niewielki półmisek układamy na brzegach pokrojonego w plastry pomidora i ogórka zielonego - posypujemy solą i pieprzem. Na środek półmiska między pomidorem i ogórkiem wykładamy wymieszaną sałatkę z warzyw. Tuńczyka wykładamy na wierzch sałatki dodając kapary i dekorując natką pietruszki. Sałatkę podajemy z pieczywem lub tostami na śniadanie lub kolację. Moja ulubiona sprawdzona sałatka. Sałatkę spożyć najlepiej tego samego dnia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej