Ser gouda z szynką - przepis na grilla: grillowany | Przepisy.pl pixel

Grillowany ser gouda we włoskiej szynce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

3 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

4 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.

Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - Krok 1

Krok 2

Cienkie plastry szynki delikatnie rozdziel na pojedyncze i owiń nimi szczelnie z każdej strony plastry sera.

Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - Krok 2

Krok 3

Przygotowany ser skrop lekko olejem i oprósz przyprawą Knorr.

Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - Krok 3

Krok 4

Smaż na grillu po 2-3 minuty z obu stron. Podawaj z zieloną sałatą i sosem Hellmann's.

Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany ser gouda we włoskiej szynce  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany ser gouda we włoskiej szynce Grillowany ser gouda we włoskiej szynce

Czy potrawy z rusztu muszą być monotonne? Nic bardziej mylnego! Czas poznać alternatywne przekąski, które urozmaicą Twoje grillowanie. Jednym z przepisów, który z pewnością przypadnie Ci do gustu, jest grillowany ser gouda we włoskiej szynce. Wytrawny smak w prostej formule. Czego chcieć więcej? Takie przepisy wpiszą się idealnie w letni, grillowy sezon!

Dla kogo?

Miłośnicy sera łączcie się! Podpieczony, rozpływający się w ustach, lekko zarumieniony ser to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Na jaką okazję?

Grillowany ser gouda we włoskiej szynce to ciekawy dodatek do dań z rusztu. Świetnie sprawdzi się również w formie przekąski, która dobrze komponuje się zarówno solo, jak i z warzywami.

Czy wiesz, że?

Ser żółty to prawdopodobnie jeden z popularniejszych składników naszej diety. Jednym z częściej wybieranych rodzajów ser gouda, czyli półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający ser pochodzący z okolic holenderskiego miasta o tej samej nazwie.

Dla urozmaicenia:

Grillowany ser gouda możesz podać także z innym rodzajem szynki. Wszystko według upodobania!