Grillowany ser Halloumi

- Krok 1Przygotuj dresing do zamarynowania sera. Czosnek i cytrynę pokrój w plasterki. Dodaj przyprawę Kmin Rzymski z Indii Knorr, sól morską i połącz z olejem z pestek winogron.
- Krok 2Ser pokrój w grubsze plastry i zamarynuj w sosie.
- Krok 3Jarmuż umyj, sparz wrzątkiem. Cebulkę pokrój w cienkie piórka.
- Krok 4Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż ponownie do marynaty.
- Krok 5Na dnie talerza rozsmaruj sos Hellmann’s, następnie połóż liście jarmużu, cebulę i grillowany ser. Całość skrop po wierzchu marynatą i udekoruj dużą ilością listków pietruszki.

Takie danie możesz podawać posypane krotonami.

Dla Cypryjczyków jest to nie tylko najbardziej znany produkt eskportowy ich wyspy, ale także cenny lokalny produkt oraz symbol tradycyjnej kuchni. Od wieków produkowany według tej samej receptury. Chcąc poznać tamtejsze receptury, sięgnij po przepis na grillowany ser Halloumi. Roztopiony, delikatny, rozpływający się w ustach. Rozpocznij sezon grillowy już teraz!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów sera! A Ty, który lubisz najbardziej? Ser Halloumi nadaje się do grillowania, jak i smażenia. W tej kategorii to niekwestionowany lider!
Na jaką okazję?
Każda okazja jest dobra, aby spróbować grillowany ser Halloumi! Pysznie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do szaszłyków, burgerów czy sałatek.
Czy wiesz, że?
Halloumi to cypryjski ser, który powstaje z połączenia mleka owczego i mięty lub ze zmieszania trzech rodzajów: mleka krowiego, owczego i koziego. Wyrób charakteryzuje się dużą elastycznością oraz zwartą strukturą.
Dla urozmaicenia:
Takie danie możesz podawać posypane dużą ilością listków pietruszki.