Grillowany ser Halloumi - przepis na halloumi z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany ser Halloumi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj dresing do zamarynowania sera. Czosnek i cytrynę pokrój w plasterki. Dodaj przyprawę Kmin Rzymski z Indii Knorr, sól morską i połącz z olejem z pestek winogron.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 1

Krok 2

Ser pokrój w grubsze plastry i zamarynuj w sosie.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 2

Krok 3

Jarmuż umyj, sparz wrzątkiem. Cebulkę pokrój w cienkie piórka.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 3

Krok 4

Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełóż ponownie do marynaty.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 4

Krok 5

Na dnie talerza rozsmaruj sos Hellmann’s, następnie połóż liście jarmużu, cebulę i grillowany ser. Całość skrop po wierzchu marynatą i udekoruj dużą ilością listków pietruszki.

Grillowany ser Halloumi  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie możesz podawać posypane krotonami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany ser Halloumi  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany ser Halloumi Grillowany ser Halloumi

Dla Cypryjczyków jest to nie tylko najbardziej znany produkt eskportowy ich wyspy, ale także cenny lokalny produkt oraz symbol tradycyjnej kuchni. Od wieków produkowany według tej samej receptury. Chcąc poznać tamtejsze receptury, sięgnij po przepis na grillowany ser Halloumi. Roztopiony, delikatny, rozpływający się w ustach. Rozpocznij sezon grillowy już teraz!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów sera! A Ty, który lubisz najbardziej? Ser Halloumi nadaje się do grillowania, jak i smażenia. W tej kategorii to niekwestionowany lider!

Na jaką okazję?

Każda okazja jest dobra, aby spróbować grillowany ser Halloumi! Pysznie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do szaszłyków, burgerów czy sałatek.

Czy wiesz, że?

Halloumi to cypryjski ser, który powstaje z połączenia mleka owczego i mięty lub ze zmieszania trzech rodzajów: mleka krowiego, owczego i koziego. Wyrób charakteryzuje się dużą elastycznością oraz zwartą strukturą.

Dla urozmaicenia:

Takie danie możesz podawać posypane dużą ilością listków pietruszki.