
Składniki
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
3 sztuki
300 gramów
1 szklanka
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Boczek i szynkę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż przez kilka minut.
Krok 2
Papryczki oczyść z nasion, potnij w dość dużą kostkę i dodaj do reszty składników razem z sosem pomidorowym. Duś do czasu, aż warzywa zmiękną.
Krok 3
Wymieszaj z osączonymi z zalewy fasolkami i duś jeszcze przez kilka minut, tak aby fasola zmiękła, ale się nie rozgotowała. Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























