Zupa krem z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z kalafiora

Autor: ciąglemimało

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

3 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować bulion z mlekiem. Kalafior podzielić na różyczki, pietruszkę, por i seler pokroić na plasterki i wrzucić do wywaru. Marchewkę włożyć w całości. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksować wyciągając wcześniej marchewkę. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sery, przyprawy. Gorący krem podawać w kokilkach, udekorowany szczypiorkiem i posypany groszkiem ptysiowym. Smacznego! :)

ciąglemimało

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z kalafioraZupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to doskonała propozycja na obiad czy lunch do pracy. Danie to jest na tyle proste w przygotowaniu, że z jego przyrządzeniem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Wybierając kalafior, zwróć uwagę, czy jego główka jest biała albo kremowa oraz zwarta, twarda i ciężka. Kwiatostan powinien być natomiast gładki i nie poprzerastany liśćmi. Zanim przejdziesz do przygotowywania kalafiora, dokładnie go oczyść przez odcięcie liści i łodygi. Kolejnym etapem jest dokładne umycie go pod bieżącą wodą. Nigdy nie należy gotować kalafiora pod przykryciem – może to bowiem spowodować pogorszenie się smaku potrawy. Najlepiej przechowywać go w lodówce w komorze na warzywa i owoce przez nie dłużej niż 5 dni. Jeżeli Twoi domownicy są wielbicielami mięsa, do zupy dodać możesz odrobinę podsmażonego wcześniej na patelni boczku wędzonego. Gotową zupę krem z kalafiora podawaj z groszkiem ptysiowym lub kromką ulubionego chleba.