
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 szklanki
3 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotować bulion z mlekiem. Kalafior podzielić na różyczki, pietruszkę, por i seler pokroić na plasterki i wrzucić do wywaru. Marchewkę włożyć w całości. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksować wyciągając wcześniej marchewkę. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sery, przyprawy. Gorący krem podawać w kokilkach, udekorowany szczypiorkiem i posypany groszkiem ptysiowym. Smacznego! :)

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora to doskonała propozycja na obiad czy lunch do pracy. Danie to jest na tyle proste w przygotowaniu, że z jego przyrządzeniem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Wybierając kalafior, zwróć uwagę, czy jego główka jest biała albo kremowa oraz zwarta, twarda i ciężka. Kwiatostan powinien być natomiast gładki i nie poprzerastany liśćmi. Zanim przejdziesz do przygotowywania kalafiora, dokładnie go oczyść przez odcięcie liści i łodygi. Kolejnym etapem jest dokładne umycie go pod bieżącą wodą. Nigdy nie należy gotować kalafiora pod przykryciem – może to bowiem spowodować pogorszenie się smaku potrawy. Najlepiej przechowywać go w lodówce w komorze na warzywa i owoce przez nie dłużej niż 5 dni. Jeżeli Twoi domownicy są wielbicielami mięsa, do zupy dodać możesz odrobinę podsmażonego wcześniej na patelni boczku wędzonego. Gotową zupę krem z kalafiora podawaj z groszkiem ptysiowym lub kromką ulubionego chleba.


































