Zupa krem z kalafiora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z kalafiora

Autor: ciąglemimało

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

3 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować bulion z mlekiem. Kalafior podzielić na różyczki, pietruszkę, por i seler pokroić na plasterki i wrzucić do wywaru. Marchewkę włożyć w całości. Kiedy warzywa będą miękkie całość zmiksować wyciągając wcześniej marchewkę. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sery, przyprawy. Gorący krem podawać w kokilkach, udekorowany szczypiorkiem i posypany groszkiem ptysiowym. Smacznego! :)

ciąglemimało

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z kalafioraZupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to doskonała propozycja na obiad czy lunch do pracy. Danie to jest na tyle proste w przygotowaniu, że z jego przyrządzeniem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Wybierając kalafior, zwróć uwagę, czy jego główka jest biała albo kremowa oraz zwarta, twarda i ciężka. Kwiatostan powinien być natomiast gładki i nie poprzerastany liśćmi. Zanim przejdziesz do przygotowywania kalafiora, dokładnie go oczyść przez odcięcie liści i łodygi. Kolejnym etapem jest dokładne umycie go pod bieżącą wodą. Nigdy nie należy gotować kalafiora pod przykryciem – może to bowiem spowodować pogorszenie się smaku potrawy. Najlepiej przechowywać go w lodówce w komorze na warzywa i owoce przez nie dłużej niż 5 dni. Jeżeli Twoi domownicy są wielbicielami mięsa, do zupy dodać możesz odrobinę podsmażonego wcześniej na patelni boczku wędzonego. Gotową zupę krem z kalafiora podawaj z groszkiem ptysiowym lub kromką ulubionego chleba.