Zupa buraczkowa z ziemniakami - przepis: buraczana | Przepisy.pl pixel

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 sztuki

5 sztuk

2 listków

2 łyżki

1.2 litra

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę

Krok 3

Buraki i ziemniaki przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i bulion w kostkach Knorr.

Krok 4

Gotuj zupę do zmięknięcia ziemniaków.

Krok 5

Przed ukończeniem gotowania dopraw sokiem z cytryny, śmietaną i pieprzem. Podawaj zupę udekorowaną liśćmi natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa buraczkowa z ziemniakamiZupa buraczkowa z ziemniakami

Szukasz alternatywy dla klasycznego barszczu czerwonego? Zupa buraczkowa z ziemniakami to dobry i szybszy w przygotowaniu sposób na pierwsze danie. Nie potrzebujesz wcześniejszego przygotowania zakwasu, wystarczy, że warzywa zetrzesz na tarce o grubych oczkach i ugotujesz w bulionie. Dodaj ziemniaki – najlepiej odmiany twarde, które dobrze sprawdzają się w zupach. Żeby wzbogacić smak potrawy, oprócz buraków dołącz także nieco marchewki, selera i pietruszki. Zadbaj o to, by nie zdominowały smaku buraków. Żeby zupa nie straciła koloru, dodaj do niej trochę soku z cytryny. Poprawi on także smak warzyw – buraki są słodkie, a dzięki zaprawieniu kwaśnym sokiem, zyskają na wyrazistości. Cytrynę zastąpisz ewentualnie octem jabłkowym albo winnym. Zupę buraczkową dopraw ziołami: majerankiem, pietruszką i liściem laurowym. Po ugotowaniu zabiel ją zahartowaną kwaśną śmietaną albo podawaj każdą porcję z kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Ugotuj zupę buraczkową i sprawdź, jak smakuje.