
Składniki
5 sztuk
3 sztuki
5 sztuk
2 listków
2 łyżki
1.2 litra
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Krok 2
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę
Krok 3
Buraki i ziemniaki przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i bulion w kostkach Knorr.
Krok 4
Gotuj zupę do zmięknięcia ziemniaków.
Krok 5
Przed ukończeniem gotowania dopraw sokiem z cytryny, śmietaną i pieprzem. Podawaj zupę udekorowaną liśćmi natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa buraczkowa z ziemniakami
Szukasz alternatywy dla klasycznego barszczu czerwonego? Zupa buraczkowa z ziemniakami to dobry i szybszy w przygotowaniu sposób na pierwsze danie. Nie potrzebujesz wcześniejszego przygotowania zakwasu, wystarczy, że warzywa zetrzesz na tarce o grubych oczkach i ugotujesz w bulionie. Dodaj ziemniaki – najlepiej odmiany twarde, które dobrze sprawdzają się w zupach. Żeby wzbogacić smak potrawy, oprócz buraków dołącz także nieco marchewki, selera i pietruszki. Zadbaj o to, by nie zdominowały smaku buraków. Żeby zupa nie straciła koloru, dodaj do niej trochę soku z cytryny. Poprawi on także smak warzyw – buraki są słodkie, a dzięki zaprawieniu kwaśnym sokiem, zyskają na wyrazistości. Cytrynę zastąpisz ewentualnie octem jabłkowym albo winnym. Zupę buraczkową dopraw ziołami: majerankiem, pietruszką i liściem laurowym. Po ugotowaniu zabiel ją zahartowaną kwaśną śmietaną albo podawaj każdą porcję z kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Ugotuj zupę buraczkową i sprawdź, jak smakuje.