Zupa buraczkowa z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa buraczkowa z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 sztuki

5 sztuk

2 listków

2 łyżki

1.2 litra

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę

Krok 3

Buraki i ziemniaki przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i bulion w kostkach Knorr.

Krok 4

Gotuj zupę do zmięknięcia ziemniaków.

Krok 5

Przed ukończeniem gotowania dopraw sokiem z cytryny, śmietaną i pieprzem. Podawaj zupę udekorowaną liśćmi natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa buraczkowa z ziemniakamiZupa buraczkowa z ziemniakami

Szukasz alternatywy dla klasycznego barszczu czerwonego? Zupa buraczkowa z ziemniakami to dobry i szybszy w przygotowaniu sposób na pierwsze danie. Nie potrzebujesz wcześniejszego przygotowania zakwasu, wystarczy, że warzywa zetrzesz na tarce o grubych oczkach i ugotujesz w bulionie. Dodaj ziemniaki – najlepiej odmiany twarde, które dobrze sprawdzają się w zupach. Żeby wzbogacić smak potrawy, oprócz buraków dołącz także nieco marchewki, selera i pietruszki. Zadbaj o to, by nie zdominowały smaku buraków. Żeby zupa nie straciła koloru, dodaj do niej trochę soku z cytryny. Poprawi on także smak warzyw – buraki są słodkie, a dzięki zaprawieniu kwaśnym sokiem, zyskają na wyrazistości. Cytrynę zastąpisz ewentualnie octem jabłkowym albo winnym. Zupę buraczkową dopraw ziołami: majerankiem, pietruszką i liściem laurowym. Po ugotowaniu zabiel ją zahartowaną kwaśną śmietaną albo podawaj każdą porcję z kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Ugotuj zupę buraczkową i sprawdź, jak smakuje.