Zupa buraczkowa z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 sztuki

5 sztuk

2 listków

2 łyżki

1.2 litra

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Krok 2

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę

Krok 3

Buraki i ziemniaki przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i bulion w kostkach Knorr.

Krok 4

Gotuj zupę do zmięknięcia ziemniaków.

Krok 5

Przed ukończeniem gotowania dopraw sokiem z cytryny, śmietaną i pieprzem. Podawaj zupę udekorowaną liśćmi natki pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa buraczkowa z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa buraczkowa z ziemniakamiZupa buraczkowa z ziemniakami

Szukasz alternatywy dla klasycznego barszczu czerwonego? Zupa buraczkowa z ziemniakami to dobry i szybszy w przygotowaniu sposób na pierwsze danie. Nie potrzebujesz wcześniejszego przygotowania zakwasu, wystarczy, że warzywa zetrzesz na tarce o grubych oczkach i ugotujesz w bulionie. Dodaj ziemniaki – najlepiej odmiany twarde, które dobrze sprawdzają się w zupach. Żeby wzbogacić smak potrawy, oprócz buraków dołącz także nieco marchewki, selera i pietruszki. Zadbaj o to, by nie zdominowały smaku buraków. Żeby zupa nie straciła koloru, dodaj do niej trochę soku z cytryny. Poprawi on także smak warzyw – buraki są słodkie, a dzięki zaprawieniu kwaśnym sokiem, zyskają na wyrazistości. Cytrynę zastąpisz ewentualnie octem jabłkowym albo winnym. Zupę buraczkową dopraw ziołami: majerankiem, pietruszką i liściem laurowym. Po ugotowaniu zabiel ją zahartowaną kwaśną śmietaną albo podawaj każdą porcję z kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Ugotuj zupę buraczkową i sprawdź, jak smakuje.