
Składniki
5 sztuk
3 sztuki
5 sztuk
2 listków
2 łyżki
1.2 litra
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Krok 2
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę
Krok 3
Buraki i ziemniaki przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i bulion w kostkach Knorr.
Krok 4
Gotuj zupę do zmięknięcia ziemniaków.
Krok 5
Przed ukończeniem gotowania dopraw sokiem z cytryny, śmietaną i pieprzem. Podawaj zupę udekorowaną liśćmi natki pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa buraczkowa z ziemniakami
Szukasz alternatywy dla klasycznego barszczu czerwonego? Zupa buraczkowa z ziemniakami to dobry i szybszy w przygotowaniu sposób na pierwsze danie. Nie potrzebujesz wcześniejszego przygotowania zakwasu, wystarczy, że warzywa zetrzesz na tarce o grubych oczkach i ugotujesz w bulionie. Dodaj ziemniaki – najlepiej odmiany twarde, które dobrze sprawdzają się w zupach. Żeby wzbogacić smak potrawy, oprócz buraków dołącz także nieco marchewki, selera i pietruszki. Zadbaj o to, by nie zdominowały smaku buraków. Żeby zupa nie straciła koloru, dodaj do niej trochę soku z cytryny. Poprawi on także smak warzyw – buraki są słodkie, a dzięki zaprawieniu kwaśnym sokiem, zyskają na wyrazistości. Cytrynę zastąpisz ewentualnie octem jabłkowym albo winnym. Zupę buraczkową dopraw ziołami: majerankiem, pietruszką i liściem laurowym. Po ugotowaniu zabiel ją zahartowaną kwaśną śmietaną albo podawaj każdą porcję z kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego. Udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Ugotuj zupę buraczkową i sprawdź, jak smakuje.